КАНОНСКА ПОСЕТА ЦРКВИ У ЛАЗАРЕВЦУ

ЛАЗАРЕВАЦЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован је 23. новембра 2009. године, када Црква Христова молитвено прославља свете апостоле Олимпа, Ераста, Сосипатра и остале сњима, уз саслуживање свештенства и монаштва Шумадијске епархије, служио Свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу.

 

Током свете Литургије Његово Преосвештенство је чином протојереја одликовао пароха другог вреочког, протонамесника Мирка Тешића и пароха трећег лазаревачког презвитера Александра Новаковића. Том приликом преосвећени им је упутио неколико духовних савета, наглашавајући да то што су данас добили јесте благодат и дар Божији, који истовремено подразумева не само већу привилегију него и већу одговорност. Подсетио је њих а и све нас да смо од Бога призвани да непрестано себе дајемо Богу и ближњима, и да само оно што у том односу будемо губили и чега се будемо одрицали, то ће једино бити спасено и сачувано у вечности. На крају овог обраћања Владика је посебно нагласио да је у времену у коме живимо јако тешко бити хришћанин а још теже православни свештеник, али то не треба да нас обесхрабри јер је Бог са онима који га љубе и који га желе, и таквима ће дати снаге да издрже до краја.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Лазаревцу

У својој беседи Преосвећени нас је опоменуо речима Светог апостола Павла да Бога не можемо преварити и обманути. Када човек огрезне у греху он не види светлост и присуство Божије, те чинећи зло мисли да чини добро, а то је самообмана која човека води у духовну смрт, нагласио је Владика. Човеков живот је њива Божија коју стално морамо плевити и окопавати да не би зарасла у коров, рекао је преосвећени завршавајући своју беседу.

Након свете Литургије братсво храма Светог великомученика Димитрија је припремило трпезу љубави за све присутне.

 

јереј Жељко Ивковић