ОСВЕЋЕЊЕ КРСТОВА И ЗВОНА У ЦРКВИ У ВУЧИЋУ

ОСВЕЋЕЊЕ КРСТОВА И ЗВОНА У ЦРКВИ У ВУЧИЋУУ још незавршеном храму посвећеном светом апостолу и јеванђелисти Марку у Вучићу код Раче 22. новембра је Епископ шумадијски Г. Јован освештао звона и крстове за куполу овог храма. Епископу су саслуживали протојереји-ставрофори Миладин Михаиловић и Милутин Петровић, протојереј Љубиша Ђураш, свештенство рачанског намесништва као и ђакони Небојша Јаковљевић и Дејан Шишковић. Чињеница да је храм при крају изградње као и веома лепо време су утицали да велико мноштво верног народа Вучића и околине дочека свог Епископа.

После освештања звона и крстова за куполу кропљењем освећеном водом, Епископ Јован је одржао надахнуту беседу у којој је нагласио да куполни крст није само украс храма већ и круна истога. Крст је украс не само храма већ читаве васељене, крст је сила, красота, лепота и снага, као што и певамо у храмовима божијим. Епископ је даље нагласио да украшавање храма крстом потиче од вере и љубави верујућег народа, као и да је исти заштита сваког оног верујућег човека који на крст гледа као на победу. Победу је, наиме, Христос извојевао крстом и то против греха, смрти и ђавола. Крст је, такође и знак распознавања нас православних хришћана и гледајући на њега ми се присећамо Онога који нас једино може спасити од смрти и ђавола, а то је Господ Исус Христос. Он нас је скупом ценом платио и отплатио, то јест својом крвљу коју је пролио на истом том крсту. Епископ Јован је затим говорио о томе да је верујући део нашег народа у прошлости сваки свој посао почињао осењивањем крстом сведочећи тиме благодарност Богу. Тако и ми данас треба да сведочимо Бога не само језиком, већ и делима иако бити добар није нимало лако. Владика је говорио верном народу и о значају звона која су касније ушла у употребу у Цркви, али која су општепримљена јер оглашавају и наглашавају тренутке када се у храму призива Бог, али и позивају верни народ на заједничку молитву. Затим је позвао присутне да долазе на свету Литургију, да се причешћују и моле се Богу јер једино тако храм испуњава свој разлог постојања.

После одржане беседе Епископ Јован је благословио присутни верни народ кропећи све оне који су прилазили у реду и целивали крст, да би на крају уследила трпеза љубави.

Јереј Горан Живковић