ПРОСЛАВА АРАНЂЕЛОВДАНА У ПЕТРОПАВЛОВСКОМ ХРАМУ У АРАНЂЕЛОВЦУ

ПРОСЛАВА АРАНЂЕЛОВДАНА У ПЕТРОПАВЛОВСКОМ ХРАМУ У АРАНЂЕЛОВЦУВелики празник Цркве Божије, Сабор св. Архангела Михаила, прослављен је ове године веома свечано у храму св. апостола Петра и Павла у Аранђеловцу. Свету Архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслуживање братства овога храма.

Сабраном народу и бројним славарима који су Литургијом отпочели прослављање свога заштитника, Архангела Михаила, Владика Јован је честитао празник и пожелео срећну и Богом благословену крсну славу. Владика је у беседи истакао значај и улогу небеских Сила Бестелесних у животу Цркве и свакога човека. Анђелски чинови сачињавају онај небески, невидљиви део Цркве Божије, који је створен пре стварања света и самога човека. Анђели Божији, на челу са Архангелом Михаилом, који је предводник небројане војске небеске, непрестано прослављају Бога и закриљују целокупну творевину Божију, а посебно људски род. Сваки човек, истакао је владика Јован, на крштењу добија свога анђела чувара, који бди над њим целога живота, чувајући га и радујући се када човек живи хришћански и испуњава заповести Господње. Када пак, човек заборави на своје небеско назначење и запостави врлински живот, живећи у греху и непокајању, анђео тугује и пати због човековог пада и пропадања.

Владика Јован је веома поучно говорио и о значају и смислу прослављања Крсне славе, када се породица окупља око трпезе на којој се налазе исти они дарови који се у цркви приносе приликом служења Св. Литургије- хлеб, вино, свећа, тамјан... Крсна слава је тако својеврсна Литургија, кућна Литургија, у којој прославаљамо Бога и његове угоднике и то заједно са својим ближњима, које гостимо и служимо, творећи тако заједничко дело, што управо реч Литургија и означава. Стога, можемо слободно рећи и да је породица наша Црква у малом, домаћа Црква, која своју пуноћу добија у заједници са Црквом Божијом, истакао је Владика Јован.

Беседа епископа Г. Јована у Аранђеловцу

Током Св. Литургије Владика је рукоположио у чин свештеника ђакона Дејана Тодоровића из Гараша код Аранђеловца, именовавши га за парохију јеловичку у орашачком намесништву. Као и увек приликом рукоположења новог посленика на њиви Господњој, осетио се посебан благослов Божији, а Владика Јован је очински мудро, али и дирљиво, поучио брата Дејана о величини и опасностима свештеничке службе.

Након Св. Литургије Владика Јован је пререзао славски колач старешини петропавловске цркве, протојереју- ставрофору Мићи Ћирковићу и остао за славском трпезом.

 

јереј Александар Миловановић