Саопштење за јавност о сахрани Блаженопочившег Патријарха српског Г. Павла

Његово Преосвештенство Епископ бачки Г. Иринеј, у име Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, после ванредне седнице у недељу увече у Патријаршијском двору саопштио је јавности неколико појединости у вези са опелом Блаженопочившег Патријарха Павла.

Владика бачки Г. Иринеј је саопштио да се Свети Синод на седници позабавио појединостима које су стриктно прописане у оваквим приликама.

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије обављаће дужност мејстобљуститеља патријарашког трона, а на ванредној седници Светог Синода именован је и одбор за сахрану који ће у понедељак одржати састанак са почетком у 10 часова. Сви детаљи везани са опело и сахрану ће бити дефинисани на тој седници. У одбор улазе сви чланови Светог Синода, одређени Архијереји, викарни епископи, свештеници и петорица представника Државе - који ће бити именовани из кабинета председника Србије, ресорних министарстава вера, спољних и унутрашњих послова.

Патријарх Павле ће бити сахрањен у четвртак, 19. новембра, у манастиру Раковица, по личној жељи писмено израженој у тестаменту Блаженопочившег Патријарха који је прочитан на ванредној седници Светог Синода, а место опела, молитвеног испраћаја, биће Храм Светог Саве, а по потреби, можда и трг Светог Саве испред Храма.

На крају, Владика Иринеј се захвалио медијима на пажњи која је посвећена овом догађају и замолио да одговорно извештавају о свему, али да информације траже и добијају од унапред одређених лица, а да се разна и незванична нагађања не узимају у обзир.

Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије изјавио је да је Његова Светост Патријарх Павле сав свој живот посветио служби Богу и своме роду и себе уградио у живот наше цркве и нашег народа. „Његово основно животно начело је било да смо ми као људи сарадници Божји, да смо призвани да чинимо сагласно своме знању онолико колико можемо, колико нам је Бог дао дарова и снаге". „Господ га је призвао на трон светога Саве у време година немира, сукоба, грађанског рата. Мирне душе се може закључити да је Господ управо изабрао њега испуњеног дубоком вером, поверењем у Бога, чистотом, савести, љубављу и добротом", рекао је Високопреосвећени Митрополит.

Митрополит Амфилохије је истакао да је Блаженопочивши Патријарх Павле „часно и достојанствено изнео тешки крст српског патријарха као ретко ко у нашој прошлости". „Молимо се Господу да упокоји нашега духовног оца патријараха српског Павла и да га призове у своје наручје заједно с његовим имењаком апостолом народа Павлом и свима архиепископима пећким који су пре њега носили крст светосавске цркве", закључио је Митрополит црногорско-приморски, који је на синоћњој седници Синода изабран за мјестобљуститеља - чувара патријарашког трона.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је да је упокојење српског Патријарха Павла изузетно тежак губитак за српски народ, државу и Српску Православну Цркве и да је ово тренутак када нам је више него икад потребно јединство. „Он је био личност поштована од представника свих вера и свих конфесија, био је поштован и од руског и васељенског патријарха и од римског папе, највиших верских представника Протестантске цркве, због тога што је веровао и понашао се тако како је веровао", рекао је Председник Тадић.

Председник Србије је истакао да једна мисао Патријарха Павла остаје „као завет свим грађанима Србије у временима која јесу и која долазе - да се не бранимо од туђег зла него од зла у себи". „То је Патријарх Павле говорио у тешким временима деведесетих година и то, као и његова скромност и једноставност, треба да остану чворишна места и у нашој историји у будућности", рекао је српски председник.

Председник Србије нагласио је да ће држава учинити све да сам чин одласка српског Патријарха буде обележен на достојан начин и да ће пружити сваку подршку СПЦ у овим данима. „Грађани Србије су суочени с једним великим губитком, али управо је Патријарх Павле био она личност у нашем народу која је својим делом, теолошком мисли и понашањем оличавао јединство. Ово је тренутак у коме нам је јединство потребно више него икад", поручио је Тадић.