ДОКУМЕНТАРНИ СЕРИЈАЛ - РУДНИЧКА ШУМАДИЈА У ДУХОВНОМ ЦЕНТРУ У КРАГУЈЕВЦУ

ДОКУМЕНТАРНИ СЕРИЈАЛ - РУДНИЧКА ШУМАДИЈА У ДУХОВНОМ ЦЕНТРУ У КРАГУЈЕВЦУУ Епархијској сали, Духовног центра Саборне цркве у Крагујевцу, у уторак увече 13. новембра 2009. године представљен је документарни серијал Рудничка Шумадија који је реализован у продукцији ВА Крагујевац, а ауторски је рад г-дина Владимира Божовића, новинара Радио Телевизије Крагујевац.

Присутне госте у име Епархије шумадијске поздравио је протојереј-ставрофор Зоран Крстић, најпре се захвалио свима што су дошли и топло препоручио овај серијал од шест делова, а затим најавио вечерашње премијерно приказаивање првог наставка. Као најзначајнији свој утисак након одгледаног серијала он је истакао дар опажања и расуђивања који је аутор г-дин Владимир Божовић показао и који га је показао као не само доброг новинара, већ и уметника. Добро употребљавајући овај дар од Бога он је прво опазио оно што је лепо и разлучио га од оног што је ружно, затим оно што је добро од онога што није и на крају оно што је вредно од онога што није вредно и то представио нашој пажњи. На крају је позвао све присутне да аплаузом поздраве аутора и да одгледају први наставак овог серијала.

Након премијерног приказивања првог наставка, сви присутни су аплаузом наградили аутора овог документарног серијала, који им се обратио и захвалио, а нарочито Његовом Преосвештенству Епископу шумадијском Г. Јовану, који је дао благослов за ово дело. Потом се захвалио и свим пријатељима овог подухвата: Граду Крагујевцу, Енергетици д.о.о. , Универзал банци, Финдоместик банци и АИК банци, без којих ово дело не би било остварено. Аутор је истакао да овај серијал не би остварио без својих сарадника, а они су: камерман – Александар Радојичић, тон мајстор – Александар Ћуић, микс мајстор – Лазар Стошић, монтажер шпице – Александар Јекић, монтажер серије и постпродукције – Владимир Ђорђевић, композитор Владимир Танасковић.

Новинар Владимир Божовић је на крају објавио одлуку комплетне екипе продукције ВА, која је решила да 30 посто од прихода ДВД овог серијала намени реконструкцији цркве у манастиру Петковица код Страгара, а затим је у име екипе уручио владици Јовану поклон – фотографију из серијала Рудничка Шумадија.

 

јереј Зоран Врбашки