МОЛЕБАН НОВОМУЧЕНИЦИМА КРАГУЈЕВАЧКИМ У ШУМАРИЦАМА

МОЛЕБАН НОВОМУЧЕНИЦИМА КРАГУЈЕВАЧКИМ У ШУМАРИЦАМАБЛАЖЕНИ СУ КОЈЕ СИ ИЗАБРАО И ПРИМИО ГОСПОДЕ!

И ове 2009. године, у Епархији шумадијској обележава се спомен на Новомученике крагујевачке, невино пострадале људе, жене и децу, које су мучки убили војници немачке окупационе војске у Другом светском рату 21.октобра 1941.године. Немачки војници су стрељање, више хиљада недужних Крагујевчана, извршили у знак одмазде, по наредби сто Срба за једног немачког војника. Овај незапамћени злочин остао је у историји записан као једно од највећих страдања које је наш народ претрпео у Другом светском рату.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење више свештеника и ђакона крагујевачког намесништава служио је Свету Архијерејску Литургију на платоу испред храма Светих Новомученика Крагујевачких у Шумарицама. Након Свете Литургије Владика Јован, заједно са градоначкелником града Крагуејвца г-дином Верољубом Стевановићем, повео је литију до места где су стрељани недужни ђаци и тамо са свештенством одслужио молебан Новомученицима. На молебану су поред великог броја грађана Крагујевца били и највиши државни званичници Србије, дипломатског кора, културни и јавни послeници и ученици основних и средњих школа.

Након молебана одржана је традиционална комеморативна церемонија "Велики школски час", поводом обележавања 68 година од масовног стрељања ђака и грађана у том граду.

На овогодишњем "Великом школском часу" изводена је поема "Једном и заувек", руског песника академика Андреја Базилевског. Редитељ сценског приказа поеме "Једном и заувек" је Божидар Ђуровић, управник београдског Народног позоришта, а аутор музике је Зоран Христић. Сценски приказ поеме извели су београдски глумци, а у њеном извођењу учествовали су и хорови из Крагујевца "Лицеум" и "Кир Стефан Србин".

свештеник Зоран Врбашки