ВЛАДИКА ЈОВАН КРСТИО НИКОЛУ ЈЕВТИЋА– УНУКА КТИТОРА ЦРКВЕ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА НОВИЦЕ ЈЕВТИЋА

ВЛАДИКА ЈОВАН КРСТИО НИКОЛУ ЈЕВТИЋА– УНУКА КТИТОРА ЦРКВЕ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА НОВИЦЕ ЈЕВТИЋАВладика Јован је, данас 29. септембра 2009. године, крстио и миропомазао Николу Јевтића, унука ктитотора цркве Св. Димитрија у Крагујевцу Новице Јевтића. У свечаности су учествовали и свештеници протојереј Милан Беговић, протонамесник Небојша Ракић, јереј Ненад Петровић и ђакон Небојша Јаковљевић. Појањем су свечаност увеличали свештеници саборне цркве.

Радост ктиторске породице Јевтић, што је постала богатија за још једног члана, постала је заједничка радост целе Цркве, јер је и она од данас богатија за још једног свог члана и хришћанина. Свако крштење у Цркви увек има космички значај, јер је сваки нови члан, члан целе једне свете саборне и апостолске Цркве. Сви смо позвани да верујемо Христу и да верујемо у Живот и у Васкрсење, и сви смо позвани да будемо удеоничари Божанствених дарова, а ово је немогуће без свете тајне крштења. Због тога, што се у крштењу рађамо за живот вечни, и што од тог тренутка живимо у наручју Христовом – Цркви, због тога је ова света тајна тако велика радост Цркве.

Г. Новица Јевтић је у периоду између 1990. и 2001. године подигао цркву посвећену Светом Димитрију у Крагујевцу (у насељима Вашаришту и Сушици). Црква је изгађена у српсковизантијском стилу. Основа цркве је сажети триконхос са централном куполом, и две мање куполе симетрично постављене на западној страни цркве које имају улогу звоника. Једну од најлепших црква у Крагујевцу краси фасада цркве која је озидана каменом, донетим из билећког краја, без икаквих шара, једино је сокла цркве изграђена каменом борде боје из ужичког краја. Црква је покривена бакром и на куполама се налазе позлаћени крстови. Унутрашњост цркве је украшена врло лепим живописом, који се складно уклапа у архитектонске оквире унутрашњости цркве. Између олтара и наоса постављен је дворедни иконостас од резбареног храста, са иконама израђеним на дасци са позлатом. Црква је у функцији, односно, у цркви се служи од 2001. године, а освећена је 2003. године.

 

Протонамесник Небојша Ракић