КРСТОВДАНСКО ПРАЗНИЧНО БДЕНИЈЕ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

КРСТОВДАНСКО ПРАЗНИЧНО БДЕНИЈЕ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУПрослављање празника Воздвижења Часног Крста у Крагујевцу, започело је у суботу, 26. септембра 2009. године, на навечерје празника, када је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован са свештенством Саборног храма служио свечано бденије.

У спомен на проналажење и уздизање Крста у Јерусалиму, Епископ Јован је на бденију уздизао Крст из олтара, појући свечано: „Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни помилуј нас“ и пренео га у лађу цркве ради благослова целог света, а затим се са верним народом поклонио Крсту појући: „Кресту твојему поклањајемсја Владико и свјатоје Воскресеније Твоје славим“.

Празнично славље настављено је у недељу 27. 09. 2009. године Светом Литургијом коју је служило братство Саборног храма. У беседи након прочитаног јеванђелског зачала отац Дејан Лукић је између осталог рекао да је: „Крст символ нашег хришћанског живљења. Крст нам даје охрабрење у страху, смирење у болу, наду у очајању. Зато што је на крсту разапет Господ Исус Христос ради нашег спасења, управо зато је крст символ бола, страдања, патње, али у исто време је крст символ радости и Васкрсења, јер је Христос на Крсту пролио своју крв и после три дана Васкрсао из мртвих и донео нам подебу над смрћу“.

јереј Срећко Зечевић