ПРИЗИВ СВЕТОГ ДУХА ЗА ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ВИНОГРАДИМА

ПРИЗИВ СВЕТОГ ДУХА ЗА ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ВИНОГРАДИМА Свештенство храма Свете Петке на челу са старешином протонамесником Драганом Брашанцем у недељу 20. септембра 2009. године, дочекало је ученике ОШ Свети Сава из Винограда одслуживши Свету Литургију, на којој је призивом Светог Духа упућена молитва за почетак нове школске године.

Ово је уједно била прилика да се деца што боље упознају али и активно укључе у Литургијски живот Цркве, примењујући теориски све што су научили на часовима Веронауке. Већина њих су по први пут помагали свештеницима у олтару обучени у стихаре, где су могли да виде радње које свештеници врше у току Литургије. Дечију радозналост употпунио је отац Мирољуб Миладиновић свештеник овога храма, који је у надахнутој беседи указао на сложену тему васпитања и образовања.

„Образовање детета значи образовање, тј. формирање личности по Христовом прволику, тада ће наша деца бити добра“, речи су оца Мирољуба, који је по благослову Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована ради као кординатор Верске наставе у Крагујевцу. На крају је отац Мирољуб апеловао на родитеље да упућују своју децу на Веронауку али да то само по себи није довољно, уколико своју децу они сами не доводе у Цркву на Службу Божију.

Након причешћа свих ђака и примања благослова, свештенство је деци уручило прогодне поклоне за почетак нове школске године.

ђакон Мирослав Василијевић