СТОГОДИШЊИЦА ХРАМА СВЕТОГ ЦАРА КОНСТАНТИНА И ЦАРИЦЕ ЈЕЛЕНЕ У ВЛАШКОЈ КОД МЛАДЕНОВЦА

СТОГОДИШЊИЦА ХРАМА СВЕТОГ ЦАРА КОНСТАНТИНА И ЦАРИЦЕ ЈЕЛЕНЕ У ВЛАШКОЈ КОД МЛАДЕНОВЦАПодизањем велелепног храма посвећеном Светом цару Константину и царици Јелени пре више од сто година, мештани села Влашке код Младеновца учинили су дело достојно светих предака наших, јер су на вечном темељу Богочовека Христа сазидали светињу, која је и поред тешких временских прилика трајала и опстајала, дочекавши да прослави своју стогодишњицу.

Колико ова Црква значи народу овога краја сведочи нам Божанска Литургија коју је на дан прославе 20. септембра 2009. године служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован.

Срдачно дочекан од честитог и побожног народа, Владика Јован је предводио Литургијско сабрање узносећи молитве за све оне који су уградили себе у ову светињу почевши од 1897. године када је Црква почела да се гради, па све до 1908. године, када је Црква и завршена.

Освећење новоподигнутог храма обавио је Митрополит Димитрије Павловић. Првојерарх шумадијски у својој беседи подсетио је на наше претке, који су знали да се определе за Царство Небеско. Тамо где је љубав, тамо се и рађа оно што је свето и непролазно. Прославу стогодишњице употпунио је још један духовни догађај. У току Литургије одликован је умировљени парох кораћички Томислав Тадић у чин протојереја. По завршетку Литургијског сабрања културно – уметничко друштво из Влашке извело је пригодан програм. На крају су Његово Преосвештенство, сви присутни свештеници и сав верни народ узели учешћа у трпези љубави, коју су припремили као домаћини влашчански парохијани са својим свештеником протојерејем Браниславом Јеремићем.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована - 20. септембар 2009. године

Ђакон Петар Лесковац