МОЛЕБАН НА ПОЧЕТКУ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У ЛАПОВУ

МОЛЕБАН НА ПОЧЕТКУ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У ЛАПОВУКао и претходних година и ове године је 1. септембра, у основној школи Светозар Марковић у Лапову, одслужен обред молебног пјенија приликом почетка ђачког учења уз присуство великог броја ученика, наставника и родитеља. Молебну су присуствовали и председник општине Лапово Драган Златковић, представници копнене војске Србије, СУП-а Лапово, као и припадници националне гарде Охаја, САД који су донатори обнове школске зграде.

Свечани скуп је отворила директорка школе Славица Томић, а затим је присутне госте поздравио пригодним говором председник општине Лапово, да би потом био одслужен молебан који су служили протојереји Србољуб Марковић, Миленко Стикић и јереј Горан Живковић уз саслужење ђакона Дејана Шишковића. Управо као што пише у једној од прозби, свештенство се молило Богу `да пошаље на ове ученике духа мудрости и разума, да им отвори ум и уста, те просвети срца њихова ради примања васпитања добрих наука`, као и да `усади у њихова срца почетак мудрости и божанско страхопоштовање`. После одслуженог молебана присутним ученицима се обратио протојереј Србољуб Марковић који им је бираним речима нагласио значај школе за духовно узрастање и напредовање личности, али и чињеницу да правог узрастања нема без богопознања и учествовања у светотајинском животу Цркве.

Затим је уследило више пригодних говора, да би на крају био одржан културно-уметнички програм који су врло вешто и са укусом извели ученици школе.

Ђакон Дејан Шишковић