Литургијско крштење у Старој Цркви

Литургијско крштење у Старој ЦрквиУ четвртак 23. јула 2009. године, на дан Преподобног Антонија Печерског и 45 мученика Никопољских, Владика Јован служио је Свету Архијерејску Литургију  у Старој Цркви ,у капели посвећеној изношењу Часног Крста.
Епископу је саслуживало братство храма, заједно са пензионисаним протојерејом–ставрофором Лазаром Јагличићем. Следујући праксу ране Цркве у којој чин хришћанског увођења у Цркву није  био раздељен , и у којој су  Свете Тајне: Крштења , Миропомазања и Евхаристије чиниле једну целину, Епископ шумадијски је у току Свете Литургије крстио малу Софију Кресић ћерку Николе и Анђелије Кресић, унуку архијерејског  намесника лепеничког протојереја–ставрофора оца Саве Арсенијевића.

Крштењем нам се дарује  Живот  Вечни јер примамо у себе Христа Спаситеља истакао је Епископ шумадијски. А то значи да се ми крштењем сједињујемо са Васкрслим Господом, као што каже Св.ап.Павле да се Христос уобличава(Гал.4,19) у свакоме од нас. Живот новокрштене Софије јесте живот који се тиче читаве Црквене заједнице на челу са својим Епископом. Након обављеног крштења, дугогодишњи чтец Старе Цркве Сава Николић добио је благослов Архијереја за ношење орара .

Литургијско славље поводом крштења мале Софије Кресић је за све верне настављено старањем архијерејског намесника лепеничког протојереја-ставрофора Саве Арсенијевића и његове породице у канцеларијским просторијама Старе Цркве.

 

Беседа Епископа шумадијског Г.Јована на крштењу Софије Кресић

ђакон Мирослав Василијевић