Литургијско Крштење у Селевцу

Литургијско Крштење у СелевцуНа празник Светог мученика Јакинта и преоподобног Анатолија , 16. јула 2009. године у селевачком храму Силаска Светог Духа на апостоле (Архијерејско намесништво Јасеничко) Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслуживање протонамесника Драгана Милутиновића, протонамесника Горана Радовановића, јереја Велимира Крстића и јереја Далибора Новаковића. Оживљавајући древно предање Светих апостола и Отаца Цркве, Владика Јован је кроз Литургију обавио чин крштења, уводећи малог Вука, сина надлежног пароха јереја Ненада Петровића, у Цркву Христову.

У својој беседи Епископ Јован богонадахнуто је говорио о смислу и значају свете тајне крштења, подсећајући све присутне на значај благодати Божије која се током крштења излива на новокрштеног. У наставку своје поуке Владика је посебно нагласио  значај Свете Тајне Причешћа – сједињења са Христом. Крштењем ми постајемо чланови Цркве, али без живота са Црквом и у Цркви, немогуће је ући у Царство Небеско. На крају је Владика Јован  честитао родитељима и куму, али их и подсетио на велику одговорност према новокрштеном Вуку.

Овај богоугодни чин посебно је улепшало умилно појање дечијег црквеног хора из Азање. Након завршене Свете Литургије, Његово Преосвештенство, сви присутни свештеници и верни народ, узели су учешће у трпези љубави коју су припремили родитељи новокрштеног Вука.

Беседа Епископа шумадијског Г.Јована у Селевцу

 

јереј Ненад Петровић