Oчинска брига Владике Јована о Заједници Земља живих у Брајковцу

Oчинска брига Владике Јована о Заједници Земља живих у БрајковцуНа празник Полагања ризе Пресвете Богородице Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован посетио је Заједницу Земља живих у Брајковцу и поводом славе ове заједнице служио Свету Архијерејску Литургију уз саслуживање јеромонаха Макарија игумана манастира св. великомученика Георгија у Ћелијама и свештеника Бранка Ћурчина из Новог Сада који руководи комплетним пројектом Земља живих. Подсећамо да је Заједница Земља живих у Брајковцу једна од четири куће у којој се под слоганом ora et labora (рад и молитва) ради на првом кораку у ресоцијализацији бивших зависника и њиховом враћању смислу и лепоти живота као Божијем дару.

Бригом и љубављу Владике Јована и Шумадисјка епархија се у априлу прошле године укључила у овај изузетно важан пројекат који се, у правом смислу те речи, тиче будућности Српске Цркве и српске државе јер инвестира у оно што је њихов највећи потенцијал, а то је сасвим сигурно њена младост, која је заведена философијом и духом савремене цивилизације која као решење за све нуди прицип ''инстант начина живота'' духовну храну потражила на ''њивама глади''.

Владика је у беседи потсетио штићенике на љубав Мајке Божије, Мајке целога света, Мајке кроз коју је прошао Син Божији која као и биолошка мајка не може да заборави своје дете па чак ако се оно и оглуши о родитељску љубав. Ми увек треба да имамо свест о томе да смо створени за вечни живот и од тога ће нам зависити и квалитет овог живота који нам је дат и задат као дар и благо оном човеку који зна да искупи време, јер тај човек и овај свет оставља у радости јер зна да је овим (животом) купио вечност. Не треба се плашити греха него се треба плашити непокајања и упорности остајања у греху, рекао је Владика на крају јер Бог је јачи и од греха и од смрти.

Беседа Епископа Шумадијског Г.Јована у Брајковцу

После Литургије пререзан је славски колач, који су као и жито и комплетну трпезу љубави припремили штићеници Заједнице над којима очинском љубављу бди отац Александар Новаковић улажући надљудски напор да ови момци постану узор младима и корисни чланови друштва.

протојереј Марко Митић