ПРЕПОДОБНИ ДАВИД СОЛУНСКИ У СТАРОЈ ЦРКВИ

ПРЕПОДОБНИ ДАВИД СОЛУНСКИ У СТАРОЈ ЦРКВИНа дан Преподобног Давида Солоунског у четвртак 9. јула 2009. године, Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у Старој Цркви.

Проповедајући верноме народу на 49. зачало Јеванђеља по Матеју, Владика Јован је направио јасну дистинкцију између између онога што би смо могли назвати формом Црквеног живота верних људи и онога што знамо и осећамо као његову суштину. Користећи објашњење самога Господа Исуса Христа (Који је као одговор на питање вернога народа, ко је Његов брат и ко је Његова мати, рекао да су браћа Господња управо они који извршавају вољу Бога Оца, а мати они који својим животом изграђују Цркву), Владика је поучио верни народ да препозна танане разлике између истинског хришћанског живота и онога што под псеудохришћансим формама оптерећује Цркву, као појава идеократије, формалистичког ритуализма, филетизма, пијетизма... који замагљују саму суштину Црквеног живота.

Након причешћа свих верних, Владика је погледао радове на фрескопису на обновљеној крстионици, и задржао се у разговору са братством Старе Цркве и верним народом у канцелариским просторијама.

 

ђакон Мирослав Василијевић