АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И КРШТЕЊЕ У ВРБИЧКОЈ ЦРКВИ У АРАНЂЕЛОВЦУ

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И КРШТЕЊЕ У ВРБИЧКОЈ ЦРКВИ У АРАНЂЕЛОВЦУБлагослов Божији да учествује у истинској радости Литургијског сабрања у Недељу 24. маја 2009 године, на дан Св. равноапостолних Ћирила и Методија учитеља словенских, имао је верни народ града Аранђеловца и околних места.

Тога дана, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је у оквиру своје редовне канонске посетe Свету Aрхијерејску Литургију у храму Светог архангела Гаврила у Аранђеловцу, уз саслужење архијерејског намесника орашачког – протојереја ставрофора Миће Ћирковића, протојереја ставрофора Стокана Ћирковића, протојереја Ранка Ђураша, протонамесника Саше Огњановића, јереја Бранислава Бороте и јереја Градимира Милојевића.Током Свете Литургије Владика Јован крстио је малу Милицу ћерку парохијског ђакона Ненада Јовановића. И овог пута Епископ шумадијски подсетио је на смисао и значај празновања Васкрса које се у нашем народу обично везује за сам празник, или дане Св. Педесетнице у којима се налазимо. Свака Недеља јесте Васкрс у малом. Уместо да се свака Недеља узима као дан одмора и учешћа у Литургијском животу Цркве, поједини верници раде Недељом, и на тај начин навлаче на себе велики грех. Тумачећи задато еванђеље о исцељењу слепог, Владика Јован говорио је о духовном виду сваког хришћанина понаособ. Духовни вид стекла је и мала Милица својим крштењем, а на њеној породици, кумовима и ближњима је велика одговорност, да се живот мале Милице развија под окриљем Цркве, и парохије којој припада.

Беседа епископа Јована у Аранђеловцу

Литургијско сабрање тога дана настављено је трпезом љубави у етно селу „Дивљаковац“ чије је просторије освештао Владика Јован након одслужене Свете Литургије.

 

Јереј Милован Ранковић