САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ САБОРА СПЦ – ЧЕТВРТАК 21. МАЈ 2009.

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве, у својој седници од 21. маја 2009. године, на предлог Епископског Савета Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци, а поводом арондације постојећих Епархија у Северној и Јужној Америци, донео је одлуку којом се потврђује Устав Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци, и на следећи начин арондирају Епархије наше Цркве на том простору:

1. Митрополија либертивилско-чикашка, са седиштем у манастиру Светога Саве у Либертивилу (обухвата манастир Светога Саве у Либертивилу и Саборну цркву Васкрсења Христовог са три парохије), чији ће Митрополит бити председник Епископског, Црквенонародног и Централног савета, те ex officio представник Српске Православне Цркве на том подручју.

2. Епархија средњезападноамеричка-новограчаничка, са седиштем у манастиру Нова Грачаница (обухвата све парохије које се налазе у Чикагу - сем поменуте Цркве Васкрсења Господњег - и другим државама Средњег Запада из састава досадашње Митрополије средњезападноамеричке, као и све црквено-школске општине и парохије досадашње Епархије за Америку и Канаду Митрополије новограчаничке на подручју досадашње Митрополије средњезападноамеричке).

3. Епархија источноамеричка, са седиштем у Питсбургу/Марсу (обухвата све парохије садашње Источноамеричке епархије и парохије и црквено-школске општине досадашње Епархије за Америку и Канаду Митрополије новограчаничке на територији Источне Америке).

4. Епархија западноамеричка, са седиштем у Лос Анђелесу/Алхамбри (обухвата све парохије садашње Западноамеричке епархије и парохије и црквено-школске општине досадашње Епархије за Америку и Канаду Митрополије новограчаничке на територији Западне Америке).

5. Епархија канадска, са седиштем у Торонту/манастиру Милтон (обухвата све парохије садашње Канадске епархије и парохије и црквено-школске општине досадашње Епархије за Америку и Канаду Митрополије новограчаничке на територији Канаде).

Овом одлуком о арондацији утолико се мења и допуњује члан 8. Устава Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци, те њоме престаје важење досадашњих назива: „Митрополија средњезападноамеричка" и „Епархија за Америку и Канаду Новограчаничке митрополије", и успостављају се нове границе ових Епархија Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци.

Патријаршија, 21. мај 2009.

Епископ бачки Иринеј
портпарол Светог Архијерејског Сабора