ИКОНА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ ТРОЈЕРУЧИЦЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУ

ИКОНА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ ТРОЈЕРУЧИЦЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУМанастир Каленић један од најлепших и најзначајнијих манастира у средњовековној Србији од недеље 3. маја 2009. године богатији је за још једну светињу,урађену у славу и част Пресвете Богородице. Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована копија иконе Пресвете Богородице Тројеручице урађена по угледу на Богородицу Хиландарску, своје место и коначиште нашла је у манастиру Каленићу.

За израду иконе побринуло се братство манастира Хиландара, а дародовац чудотворне иконе је г-дин Слободан Симић из Варварина. Икона је пре доласка у манастир Каленић била истог дана изложена у манастиру Светог Луке у Бошњану. Игуман манастира Светог Луке архимандрит Алексеј (Богићевић) који је икону допратио са Свете Горе, заједно са свештенством темнићког намесништва и више стотина верника одслужио је акатист у част Богомајке Тројеручице. Ту у манастиру Светог Луке је извршена примопредаја ове свете иконе између игумана архимандрита Алексеја и дародавца г-дина Слободана Симића.

Беседа епископа Јована у манастиру Каленић - 04. маја 2009. године

По преузимању иконе, свечана литија се упутила ка коначном дому ове свете иконе, манастиру Каленићу. У манастиру Каленићу организован је дочек, који је предводио Епископ шумадијски Господин Јован са свештенством левачког намесништва,и са пар хиљада верника. Одмах по доласку свете иконе, од стране Епископа шумадијског Господина Јована, одслужен је акатист Богородици Тројеручици. У 21:30 служено је свеноћно бденије,а у продужетку Света Архијерејска Литургија,уз предивно појање студената Богословског факултета из Београда. Ујутру 04. маја Његово Преосвештенство Господин Јован са свештенством служио је Свету Ахијерејску Литургију, на којој је из захвалности према љубави коју је показао Господин Слободан Симић, истог одликовао орденом Светог Симеона мироточивог.