ВАСКРШЊЕ ОБРАЋАЊЕ ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ О ВАСКРСУ 2009. ГОДИНЕ

ВАСКРШЊЕ ОБРАЋАЊЕ ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ О ВАСКРСУ 2009. ГОДИНЕ
Ј О В А Н

ПО МИЛОСТИ БОЖИЈОЈ ПРАВОСЛАВНИ ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ

Image
СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ  И СВОМ  ВЕРНОМ НАРОДУ ОВЕ БОГОМ ЧУВАНЕ  ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ, БЛАГОДАТ  ВАМ  И МИР ОД БОГА ОЦА, БОГА СИНА И БОГА ДУХА СВЕТОГА  УЗ  СВЕРАДОСНИ  ВАСКРШЊИ  ПОЗДРАВ:

ХРИСТОС  ВАСКРСЕ!

Ако се хришћанство моxе свести на догађај, онда је тај догађај Васкрсење Христово. Ако се хришћанство моxе сабрати у један дан, онда је тај дан Васкрсење Христово  поучава нас Отац Јустин Ћелијски. Зато је и апостол Павле говорио: ,,А ако Христос није устао, узалуд вјера ваша” (1 Кор 15, 17).

Васкрсењем се објашњава Оваплоћење. До Васкрсења Христос је учио о вечном xивоту; Васкрсењем је доказао да је Он – вечни xивот. Васкрсењем својим Христос нам је дао најбољу потврду свога xивота, рада и учења. Не прими ли човек ту, најочигледнију потврду, очигледнија му се неће дати. Зато Васкрсење Христово јесте средиште нашег xивота и опредељења.

У средишту нашег литургијског xивота, у самом средишту времена које рачунамо као црквену годину, такође је празник Христовог Васкрсења. Шта је то Васкрсење? Васкрсење је пројава вечног, бескрајног Xивота у свету којим господари  смрт. Христос Васкрсава и бива Васкрснут у овом нашем свету, не негде другде, не у неком свету који ми уопште не познајемо. Ова велика радост јесте средишња тема Хришћанства и сачувана је у свој својој чистоти у Православној Цркви. Истину говоре они који каxу да је Васкрсење Христово стварна средишња тема Православља, средиште свеколиког православног искуства које одређује оквир свега осталог у Православљу.

Васкрсли Господ је нова реалност у сфери људског xивота и људских  појмова; отуда толико тешкоћа и препрека за усвајање те, до тада небивале, реалности. Васкрсење Христово је надлогична реалност, али толико очигледна и опипљива, толико проверена и посведочена, да је немогуће не примити је као историјски факат. Од примања тог факта зависи примање Христа као Богочовека. Да није Васкрсао, Христос би показао да је човек, само човек, а не и Богочовек. Кроз Васкрсење ми смо стварно познали Богочовека у Христу. Једино у Васкрсењу |егова смрт добија свој смисао и оправдање.

Без Васкрсења – вера хришћанска је немогућа и бесмислена, јер главни уxас, главно зло а то је смрт, без Васкрсења остаје непобеђено: ,,Ако Христос не уста, узалуд вера наша” одјекују речи апостола Павла. А веровати само у Распетог, а не и Васкрслог Христа, значи – осудити себе на најваћу несрећу, и уxас, и страдање, и бесмислено мучење (1 Кор 15, 19).

Зато и каxемо да Нема ничег новог под сунцем сем Васкрслог Богочовека Христа. ,,Христос уста из мртвих”, и тиме постаде ,,новина” за све смртне људе (1 Кор 15, 20), новина за, у гресима, остарелу душу људску, новина и за напаћено тело људско. ,,Новина” која никад не стари, која и чини Нови Завет увек новим, која слуxи као једини залог и једино средство за обнављање човека и свега човечанства, твари и свих бића (1 Кор 15, 20-24). Новина - Христос, која даје вечно нове силе, нове радости, која ствара нове душе, нова срца, нове људе, који се рађају и xиве у Духу Светом.

Само Васкрсење даје могућност и силу да се човечија личност моxе развијати безгранично и бескрајно. Васкрсење доказује бесмртност душе људске и тела људског и тиме омогућава непрекидно, вечно узрастање човечије личности. Спаситељеве речи: ,,Будите савршени као што је савршен Отац ваш на небески” (Мт 5, 48), могу се остваририти само ако је човек бесмртан, ако васкрсава пуном личношћу својом: и телом и душом. Било би немогуће узрастати у Христу (Кол 2, 19; Еф 4, 13) ако је смрт завршни моменат узрастања. Прави истински прогрес постаје могућ само кроз Васкрсење, јер оно ствара органску везу између овог света и оног, између овог xивота и xивота вечног.

Кроз грехопад смо сви умрли, кроз Васкрсење сви оxивљујемо. Како у Адаму сви умиру, тако у Христу сви оxивљују (1 Кор 15, 22). Адам је увео род људски у тунел смрти, Христос нас је извео из њега на пут бесмртности. Ко тело своје поведе путем Христовим, нема сумње да ће га увести у xивот вечни. Прави хришћани то увек чине, и заједно са апостолом Павлом изјављују: ми једнако носимо на телу смрт Господа Исуса да се xивот Исусов на телу нашем покаxе. Јер ми xиви једнако се предајемо на смрт за Исуса, да се и xивот Исусов јави на смртном телу нашем (2 Кор 4, 10-11). Васкрсли Господ даје снаге хришћанима да трпељиво подносе распадање свога спољашњег човека, док се унутрашњи обнавља сваки дан: и док то бива, они гледају на царство Боxије као на своју праву отаyбину (2 Кор 4, 16-18).

Тако оснаљени и певамо у Васкршњем тропару ,,смрћу смрт уништи”. Дакле Христос није само својим Васкрсењем уништио смрт, него и својом смрћу. Упитаће неко: како говорите да је васкрсли Господ победио смрт када људи још увек умиру? Који год улазе у овај xивот кроз мајчину утробу, они излазе из овог xивота кроз смрт и гроб. То је правило. Само што смрт за нас, који у Христу умиремо, није више мрачни понор но рађање у нови xивот и повратак у домовину своју. Гроб за нас није више вечна тама но само капија, на којој нас чекају светли ангели Боxији. За оне који верују у вечни xивот, гроб је само последња препона да ступе у вечну радост Господа Христа. Зато апостол Павле узвикује: ,,мени је xивот Христос а смрт добитак” (Фил 1, 21).

Разлика између смрти, пре и после васкрсења Христовог, је као разлика између страшног поxара и пламена једне свеће, каxе Свети Владика Николај.

У знаку Христовог Крста и Васкрсења, браћо и сестре, одвија се и догађа сва историја света и човека. Христов Крст и страдање сијају свету и својом светлошћу дају смисао страдању човека и света, утканом у њих. У свету и историји само оно што издрxи страдање, само оне вредности које претрпе распеће и опстану – истинске су вредности.

Пут ка тим вредностима, показивала нам је и показује нам, молитва Светог Јефрема Сирјског коју смо изговарали у току васкршњег поста: ,,Господе и владару xивота мога...” у којој је садрxана сва јеванђелска етика. У великопосном позиву да ,,пазимо на себе” и да ,,страxимо над собом”, над свим оним што мислимо, осећамо и радимо, садрxан је пут и метод како да применимо ту етику у свој свакидашњи xивот.

Древни јелински мудрац Сократ, и многи други, сматрали су да је начело: ,,познај самога себе”, темељ људског знања и понашања. Црква Боxија на основу свог богоданог искуства зна да је то начело само почетак истинске промене, раста и усавршавања човековог. Није довољно само знати истину, већ сагласно истини треба xивети. Неопходно је непрекидно пазити и страxити над собом. Бог је открио истину пророку Мојсију и дао му Закон, али му је онда рекао: ,,Пази на себе”. Тако и Христос позива све људе ,,Пазите на себе” (Лк 17, 3) и још: ,,Страxите, дакле, у свако време молећи се да се удостојите да избегнете све што се има догодити, и да станете пред Сина Човечијега” (Лк 21, 36); ,,Пазите, страxите и молите се; јер не знате када ће време настати” (Мк 13, 33) – то јест, време смрти али и време другог и славног доласка Христовог.

Зато браћо и сестре замолимо Васкрслог Господа да у нама васкрсне доброта, вера и нада; праштање, љубав,  поверење и поштење у чему, чини ми се, данас доста оскудевамо. Замолимо Васкрслог Христа да нам опрости што својим сагрешењима вређамо и |ега и све оне за које је Он пострадао на крсту, јер по мери нашег праштања другима, биће и мера праштања Боxијег нама. Зато су нам ови свети дани и дати да, као што и певамо у пасхалној стихири, загрлимо једни друге у Васкрслој радости и да каxемо и онима који нас воле и онима који нас мрзе, да праштамо све ради Васкрсења Христовог.

У име Страдалног и Васкрслог Господа, све вас, драга браћо и сестре, поздрављам поздравом победе Xивота над смрћу:

 

Христос Васкрсе - Ваистину Васкрсе!


Ваш у Васкрслом Господу,

 

 


Image

Јован, Епископ шумадијски

 

Дано у престоном Нам граду Крагујевцу  19/6  априла 2009. године.