СВЕЧАНА ЛИТИЈА ПОВОДОМ НЕДЕЉЕ ПРАВОСЛАВЉА У КРАГУЈЕВЦУ

СВЕЧАНА ЛИТИЈА ПОВОДОМ НЕДЕЉЕ ПРАВОСЛАВЉА У КРАГУЈЕВЦУ Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован и свештенство саборног храма, у Недељу Православља 8. марта 2009. године организовали су Велику Литију у част и славу свих оних који су за две хиљаде година трајања Свете цркве, дали себе, своје трудове и своје животе за победу вечне истине, слатког православља.

За победу коју је Православна црква извојевала после дуге борбе над онима који су свете иконе избацивали и протеривали из православних храмова.

У Саборном храму Успења Пресвете Богородице са почетком у 16 часова почело је свечано вечерње богослужење у част победе Православља над свим кривоверјима и шизмама. У наставку богослужења, Преосвећени Владика, свештенство и верни народ кренули су у свечану литију кроз град Крагујевац, носећи у рукама иконе светих на тај начин символизујући победу Православља.

По повратку Литије у храм преосвећени Владика одслужио је Молебан и прочитан је Синодикон, који садржи анатему или проклетство свих јеретика, посебно иконобораца, затим похвалу за све ревнитеље православне вере. Тај Синодикон донет је 843. године у Цариграду.

Похвалном песмом на крају Молебна, Никите Ремезијанског ''Тебе Бога хвалим'', узнели смо молитву и захвалност Свевечном Творцу због сачуване чистоте православне вере, јер је како рече Преосвећени Владика Истина тријумфовала над лажју, светлост над тамом, и Православље над свим погрешним учењима.

Срећко Зечевић, јереј