УПОКОЈИЛА СЕ МОНАХИЊА АЛЕКСАНДРА СЕСТРА МАНАСТИРА НИКОЉЕ

ImageНа дан Светог Лава Катанског 5. марта. 2009. године упокојила се монахиња Александра сестра манастира Никоље.

Moнахиња Александра (Смиљана) Госић рођена је од благочестивих и побожних родитеља Павла и Оливере у Великом Борку код Београда 7. марта 1939. године. После завршене Више економске школе запошљава се у Београду, али и радо посећује и помаже светиње Српске Православне Цркве.

По стицању инвалидске пензије у својој четрдесетој години одлази у манастир Тресије. Ту је замонашена и добила је монашко име Александра. По благослову 1993. године прелази у манастир Никоље чију обнову у то време започиње Епископ шумадијски др Сава Вуковић. Божијим благословом и заступништвом Светог Николаја Чудотворца, заштитником свете обитељи, великим трудом и молитвом, заједно са сестрама учествује у обнови запустелог манастира.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у манастиру Никоље 1 део

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у манастиру Никоље 2 део

Своје монашко послушање испуњавала је усрдно, највише трудећи се за редовно богослужење и лепоту храма. Месила је просфоре, примала посетиоце светиње, и за сваког је имала реч утехе и поуке. Сви који су је познавали памтиће је по усрдној молитви и еванђелској љубави, по којој је и живела. У чин мале схиме замонашио је Епископ шумадијски Г. Јован 2008. године. После краће болести своју смирену душу предала је Господу, после свете тајне исповести и причешћа. Према њеном богоугодном животу Господ јој је дао и такву блажену кончину.

Опело је у петак 6. марта служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење архимандрита, свештеномонаха, свештеника, монаха и монахиња, и великог броја верног народа. Од покојне сестре Александре дирљивим речима опростио се Владика Јован упућујући речи утехе игуманији и сестринству. Иако је њен одлазак велики губитак за чланове обитељи које су у сестри Александри виделе истинску молитвеницу и заступницу пред Господом, радује се Црква Божја јер је прибројала у своје Царство Небеско још једног свог новог члана,речи су Владике Јована.

 

Сестринство Манастира Никоље