ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ МОМА СТАНОЈЛОВИЋ

ImageСвети Сава – највећи српски светитељ, утемељивач хришћанства, просвете, културе и свега што вековима краси српско национало биће, свечано је прослављен у Основној школи «Мома Станојловић». Мото прославе је био «Савин дух још живи». Свечаност је отпочела интонирањем химне Светом Сави, коју је извео школски хор под диригентском палицом, професора Оливере Максимовић.

Александар Борота је принео усрдне молитве светитељу Сави, осветио и пресекао славски колач, пожелевши директору, наставном особљу и ученицима да славе свог патрона на много година.

Директор школе Милан Мартиновић, се обратио присутнима речима: «Свети Сава је одредио језик којим говоримо, писмо којим пишемо, пут којим идемо. Има томе већ осам векова и тај пут и тај језик и то писмо нису изван нас него у нама и не можемо их изгубити ако не изгубимо себе. Савин прах је између нас. Свети Сава је први извадио личну карту српског народа – и од њега знамо ко смо, како се зовемо и коме припадамо.“

Након поздрава, изведена је представа под називом „Ко је Свети Сава“, коју су извели полазници верске наставе трећег и четвртог разреда. У наставку програма низала се поезија посвећена Светом Сави, традиционална српска песма и музика.

По завршетку програма уприличено је послужење за присутне госте.

Ана Зечевић, вероучитељ