ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ПРАВОСЛАВНОГ КАТИХИЗИСА У ОШ ЂУРА ЈАКШИЋ

ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ПРАВОСЛАВНОГ КАТИХИЗИСА У ОШ ЂУРА ЈАКШИЋУ четвртак, 25. априла 2013. године, у ОШ “Ђура Јакшић” одржан је први круг такмичења квиза из Православног катихизиса. Овo je лепа замисао да се ученици који похађају Верску наставу, мотивишу да стечена знања утврде и стекну нова. О великом интересовању за овај квиз, сведочи чињеница да су скоро све школе пријавиле своје учешће у њему, тако да су школе биле подељене у четити групе, у чији састав су биле четири школе, које су се надметале за част да учествују у финалу. Трећу квалификацијону групу сачињавали су ученици из основних школа: Драгиша Михаиловић, Милутин Тодоровић, Вук Караџић и екипе домаћина, Ђура Јакшић. Састав жирија деловао је у саставу: госпође Ирине Диклић, професорке социјологије, професорке српског језика и књижевности госпође Тање Врбашки и госпође Катарине Јовановић, васпитчица у предшколској установи Нада Наумовић. Супервизори су били јереј Зоран Врбашки и господин Драган Степковић, кординатор за лепеничко намесништво и професор Прве крагујевачке гимназије. Водитељ квиза је био вероучитељ Миодраг Крстић.

Иако само квалификација, игре су по организацији, атмосфери и броју присутних подсећали на финале неког великог квиза. Неколико дана трајале су припреме за квиз у коме су учествовали и многи наставници са ученицима. Треба похвалити труд, залагање и учешће, директора школе Ђорђа Божовића и господина Ивана Вучковића, како у припреми тако и у реализацији квиза, а поготову техничког дела. Ученици са вероучитељом су се потрудили да се сви гости пријатно осећају и буду лепо дочекани. Оно што је оставило велики утисак јесте велики број ученика који су пратили квиз, а који су пре и после квиза помагали вероучитељу у организацији, пријему и послуживању гостију. И ако се квиз одвијао у временском термину када је настава у првој смени била завршена, већина ученика је изразила жељу да посматра квиз и коректно навија за своје другове и остале учеснике квиза. Нажалост, просторија у којој се одржавао квиз могла је да прими стотину ученика, тако да већина ученика није могла да посматра квиз.

Разлика у знању између ученика није постојала, што је за велику похвалу како ученика, тако и вероучитеља, који су припремили и мотивисали учеснике квиза. Екипе су биле изједначене све до игре асоцијација, што је за све присутне, а поготову велики број ученика који су све пратили, учинили квиз занимљивијим, тако да је атмосфера у просторији подсећала на прави такмичарски квиз. У игри асоцијација, нијансе и такмичарска срећа и спретност су одлучиле, да стечена знања у финалу, које ће се одржати у ОШ “Светозар Марковић”, покажу ученици из ОШ “Милутин Тодоровић”, који су сакупили само два бода више од ученика из ОШ “Драгиша Михаиловић”. Треба нагласити, да су ученици школа Ђура Јакшић и Вук Караџић стекле исти број бодова и тако поделили треће место. На крају квиза, водитељ је у име свих присутних честитао ученицима ОШ “Милутин Тодоровић”, пласман у финале и пожелео им успех. Након квиза, сви присутни наставили су дружење уз пригодно послужење које је припремио домаћин.

вероучитељ Миодраг Крстић