ЕПАРХИЈА ШУМАДИЈСКА КОНКУРИСАЛА ЗА РАДИО ДОЗВОЛУ

Савет Републичке радиодифузне агенције Србије објавио је 26. децембра листу подносилаца пријава на Јавни конкурс за издавање дозвола за емитовање радио програма за локална подручја чије су пријаве потпуне и поднете у предвиђеном року.

 

За Крагујевац је планирано седам фреквенција, а конкурисало је 13 радио станица медју којима је и станица Српске православне епархије шумадијске Радио Златоусти, која је у оснивању и која би требало да почне да емитује програм, када и ако добије дозволу.

На конкурсу за додељивање дозвола за емитовање програма, иначе, учествовало је више православних верских радија, којису такође у оснивању: Радио Глас из Ниша, Радио Искон из Врања, Радио Логос из Трстеника, Радио Милешева из Пријепоља, Радио Источник из Ваљева, Радио Глас цркве и Радио Фреска из шабачке епархије, Радио Беседа из Новог Сада, Радио Тавор из Бачке Паланке, Радио Благовесник из Сомбора, Радио Славословље из Суботице и већ поменути крагујевачки Радио Златоусти.

Католици су такође конкурисали за добијање дозвола за Радио Марију у више градова Зајечару, Смедереву, Ваљеву, Суботици, Сомбору, Сремској Митровици, Пландишту и Панчеву.

Закон иначе предвиђа да цивилне радио станице, међу којима су и верске, буду искључиво локалног карактера (значи не могу бити регионалне нити  националне), али се могу међусобно умрежавати.

Према законским одредбама Савет Републичке радиодифузне агенције Србије одлуку о додељивању дозвола требало би да донесе у року од три месеца.

Српска православна црква има свог члана у Савету РРА и то је Његово преосвештенство епископ јегарски г. Порфирије.

Гордaна Јоцић