Чланци поређани по датуму: април 2013 - Епархија Шумадијска

ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ПРАВОСЛАВНОГ КАТИХИЗИСА У ОШ ЂУРА ЈАКШИЋУ четвртак, 25. априла 2013. године, у ОШ “Ђура Јакшић” одржан је први круг такмичења квиза из Православног катихизиса. Овo je лепа замисао да се ученици који похађају Верску наставу, мотивишу да стечена знања утврде и стекну нова. О великом интересовању за овај квиз, сведочи чињеница да су скоро све школе пријавиле своје учешће у њему, тако да су школе биле подељене у четити групе, у чији састав су биле четири школе, које су се надметале за част да учествују у финалу. Трећу квалификацијону групу сачињавали су ученици из основних школа: Драгиша Михаиловић, Милутин Тодоровић, Вук Караџић и екипе домаћина, Ђура Јакшић. Састав жирија деловао је у саставу: госпође Ирине Диклић, професорке социјологије, професорке српског језика и књижевности госпође Тање Врбашки и госпође Катарине Јовановић, васпитчица у предшколској установи Нада Наумовић. Супервизори су били јереј Зоран Врбашки и господин Драган Степковић, кординатор за лепеничко намесништво и професор Прве крагујевачке гимназије. Водитељ квиза је био вероучитељ Миодраг Крстић.

ВЛАДАН КОСТАДИНОВИЋ, професор Богословије(Професорски рад*)

Предреформација – време промена

Прави задатак историје не би требало да представља пуку фактографију и реконструкцију, како се нешто догодило, већ налажење одговора на питање зашто се догађај минулих дана догодило управо тако како је забележено. Одгонетање механизма развоја историјског процеса представља изазов и истовремено искушење за сваког историчара. Успешност у одгонетању, у претакању сећања у знање представља међу између доброг историчара и оног који представља пуког статистичара минулих људи и датума.

КВИЗ – ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ПРАВОСЛАВНОГ КАТИХИЗИСА УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА У РАЧИАрхијерејско намесништво рачанско је било у прилици да по други пут буде домаћин такмичења средњих школа из веронауке. Наиме, 25. априла 2013. године у Рачи, ученици средњих школа “Ђура Јакшић” Рача, “Никола Тесла” Баточина, “Пољопривредно – ветеринарска” Рековац и Средња школа из Лапова, су узели учешћа у квизу. О регуларности и исправности такмичења, као и о броју освојених поена старао се жири у саставу: Протонамесник Радивоје Стојадиновић-вероучитељ, ђакон Влада Бранисављевић – вероучитељ и Катарина Бранковић –педагог.

ВРБИЦА У ЦРКВИ СВ. АП. ПЕТРА И ПАВЛА У ЈАГОДИНИМи, као деца, носећи знаке победе,
Теби, победиоцу смрти, кличемо:
Осана на висинама,
нека је благословен Онај који долази у име Господње!

Окупљени Духом Светим, држећи у рукама врбове гранчице као знакове победе, у трократном опходу око цркве дочекујемо Господа и припремамо се за будуће догађаја страдања Христовог, али на крају и Његовог славног Васкрсења.

ТАКМИЧЕЊЕ СРЕДЊИХ ШКОЛА ИЗ ВЕРОНАУКЕ У ЈАГОДИНИУ Јагодини, центру Поморавског округа и седишту Архијерејског намесништва беличког, 12./25. априла на дан Преподобног Василија Исповедника одржано је градско такмичење – квиз из области Изборног предмета-Верске наставе на нивоу средњих школа у граду.

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА МЛАДЕНОВАЧКОГ НАМЕСНИШТВАДана 26. априла 2013. године на празник Светог свештеномученика Артемона Лаодикијског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Литургију Пређеосвећених дарова у храму Светог великомученика Георгија у Рабровцу.

СВЕШТЕНИЧКА ИСПОВЕСТ У АРАНЂЕЛОВЦУСвештеничка исповест орашачког намесништва одржана је у среду Цветне недеље часног поста у храму Светог архангела Гаврила у Аранђеловцу. Исповедник тим поводом је био протојереј-ставрофор Милан Борота. Након исповести, Свету Литургију пређеосвећених дарова служио је Епископ шумадијски Јован уз саслужење архимандрита Георгија из оближњег манастира Брезовца, исповедника проте Милана Бороте, пензионисаног свештеника Стокана Ћирковића и архијерејског намесника орашачког протојереја-ставрофора Миће Ћирковића.

ВЕЛИКИ ПОНЕДЕЉАК (29. АПРИЛ)

07.30 – ЛИТУРГИЈА  ПРЕЂЕОС. ДАРОВА

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КРАГУЈЕВАЧКОГ НАМЕСНИШТВАУ храму Успења Пресвете Богородице (Саборној цркви) у Крагујевцу у уторак 16. априла 2013. године обављена је исповест свештенства крагујевачког намесништва. Исповедник је био протојереј- ставрофор Милан Борота. Након вечерње службе и молитава свете тајне исповести прота Милан је кратко поучио браћу свештенике о покајању као основи хришћанског живота и пастирског служења, након чега је обављена исповест свештеника крагујевачког намесништва.

ОШ СВЕТИ САВА ПОНОВО ДОМАЋИН ТАКМИЧЕЊА ИЗ ВЕРОНАУКЕУ четвртак 25. априла 2013. године Основна школа Свети Сава из Крагујевца, по други пут је била домаћин такмичења из Веронауке угостивши Основне школе Јован Поповић и Мирко Јовановић са којима је учествовала у првом кругу такмичења из Веронауке.

Страна 1 од 4