Чланци поређани по датуму: четвртак, 07 јул 2011 - Епархија Шумадијска

СЛАВА ХРАМА СВЕТЕ АНАСТАСИЈЕ СРПСКЕ У КОПЉАРИМАУ уторак 05. јула 2011. године, када молитвено прослављамо преподобну Анастасију Српску, мајку светога Саве, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску Литургију у Копљарима код Аранђеловца.

Благословом Преосвећеног Владике Јована, први храм у Србији посвећен светој Анастасији подигнут је у малом шумадијском селу Копљарима и освећен крајем 2009. године на радост и понос свих мештана, али и целе Шумадије.

ЦАРСТВО БОЖИЈЕ СЕ ОСВАЈА СА НАПОРОМНа празник светог мученика Јулијана Тарсијског 4. јула 2011. године Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог Саве на Аеродрому уз саслуживање братства овога храма.

У својој беседи владика Јован је тумачећи одломак из Светог Јеванђеља, да се Царство Божије напором задобија, говорио о Светом Јовану Крститељу као највећем подвижнику који се родио и као истинском узору хришћанима свих времена.

РОЂЕЊЕ СВЕТОГ ЈОВАНА ПРЕТЕЧЕ - ИВАЊДАНРођење светог Јована Претече и Крститеља Господњег. На шест месеци пре свога јављања у Назарету Пресветој Деви Марији велики Гаврил, архангел Божји, јавио се првосвештенику Захарију у храму Јерусалимском. Пре него што је објавио чудесно зачеће безмужне девице, архангел је објавио чудесно зачеће бездетне старице. Захарије не поверова одмах речима весника Божјег, и зато му се језик веза немилом, и остаде нем све до осмог дана по рођењу Јовановом.