Чланци поређани по датуму: мај 2008 - Епархија Шумадијска

Barosevac episkop JovanУ пету суботу по Пасхи, наш епископ господин Јован служио је свету Литургију у Храму Покрова Пресвете Богородице у Барошевцу. Већ од раног јутра порта барошавечке цркве почела је да се испуњава верним народом који је дошао да дочека свог Епископа и са њим подели радост Евхаристије. 

НОВА КЊИГА У ИЗДАЊУ ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ
СВЕТИ ГРИГОРИЈЕ ПАЛАМА: ТРИЈАДЕ

Увод

TRIJADEДуховни и умни див православне Византије - Свети Григорије Палама - монах, архиепископ и истакнути богослов, већину свога живота посветио је богословској расправи о основној истини: Живога Бога је могуће познати кроз лично искуство, јер је и Он Сам проживео Свој живот са човеком.

Девет расправа које је Палама написао између 1338. и 1341. године -- У одбрану свештено-тиховатеља -- Паламини савременици, али и касније генерације, сматрају његовим најзначајнијим делом. Будући да су оне штампане у три групе од по три књиге (беседе), како би најпре побиле усмено учење, а затим и писмене полемике калабријског философа Варлаама, често се називају Тријадама. Грчки термин исихија („тиховање") се може наћи у монашкој литератури четвртога века, где он упућује на начин живота отшелника, посвећених созерцању и непрекидној молитви. Такви монаси су вековима били познати као исихасти. Варлаам је оповргавао исправност њихових духовних подвига и исказа о доживљавању божанског присуства. Палама је устао у њихову одбрану.

Подужи одломци из Тријада, преведених и објављених у овој књизи, уводе читаоца у саму суштину религијског искуства хришћанског Истока.

Americ episkop JovanОд раног јутра 24. маја, у порти храма окупљао се верни народ из Амерића и околних села да учествује у прослави храмовне славе - Св. Никодима архиепископа српског.

Свештенство и верни народ дочекали су свог архијереја на улазу у порту и пожелели му добродошлицу. У препуном храму Његово преосвестенство Г. Јован служио је Свету архијерејску литургију уз саслужење свештенства младеновачког намесништва и појање црквеног хора из Тополе.

Страна 1 од 5