Чланци поређани по датуму: фебруар 2006

ХиландарНакон вечерње службе на дан Светог Симеона Мироточивог у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу у Епархијском центру уприличена је донаторска вечера за манастир Хиландар.

Поздравну реч је одржао Господин Верољуб Стевановић, градоначелник града Крагујевца, а затим је Владика ЈОВАН одржао беседу о донаторству кроз историју постојања Српске Православне Цркве. Потом је представљен запис о страдању манастира Хиландара под називом "Хиландарска тугованка" аутора Вање Мараша и Радета Тошића. О досадашњим активностима на санирању последице пожара беседио је господин Миливој Ранђић, директор задужбине манастира Хиландара.

У целовечерњем програму учествовали су и Катедрални октет Свети Роман Мелод, прослављена уметница Соња Перишић, првак театра "Јоаким Вујић" господин Мирко Бабић, а за све време трајања вечере пројектовани су слајдови господина Радета Тошића о Хиландару некада и сада после пожара.

епископ ЈованДана 19. 02. 2006. године Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин ЈОВАН служио је Свету Архијерејску Литургију и осветио нове крстове за храм Светих архангела Михаила и Гаврила у Јагодини.

У својој богонадахнутој беседи Преосвећени Владика је истакао: „Где нема вере, нема ни љубави, где нема ни вере ни љубави, нема ни наде а где нема ни вере ни љубави ни наде настаје очајање. Ко ће нас избавити од очаја, хоће Бог али да ли ми хоћемо, Бог је прави родитељ али не без улоге наше, без труда нашег. Наш живот се увек креће између наде и разочарења, између успеха и падова. Ретки су људи који нису имали такав живот, који су имали само срећу. Бог нам је оставио наду да изнад свих наших падова и неволја стоји Он који нам додаје вере, наде, снагу да превазиђемо невоље. Литургија је икона Царства Божијега и на свакој Литургији небо силази на земљу, а земља улази на небо. На Литургији смо облагодаћени, примили смо Духа Светога, видели смо невидљиву Светлост која не само освећује Свете Дарове, него Он освећује и све нас окупљене овде, али ако смо спремни за освећење ако смо испунили оно што смо били дужни да испуњавамо ако смо свој призив и позив заиста одговорно прихватили и ако га заиста извршавамо.“

 

РукоположењеДана 07. фебруара 2006. године Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Господин ЈОВАН служио је Свету Архијерејску литургију  и пререзао славски колач у храму Светог Григорија Богослова у Грошници. Том приликом рукоположио је ђакона Владимира Димића у чин презвитера и поставио га за другог пароха барајевског у Барајеву.

У својој беседи Владика је говорио колики је значај свештеничке службе, нагласивши да приликом рукоположења свештеник прима велику благодат али да је он исто тако дужан да ту благодат сачува, а сачуваће је ако буде стално у молитви, у посту, у богослужењу. Такође је нагласио значај Светог Григорија Богослова за нашу цркву.

После Свете Литургије и резања славског колача уследила је трпеза љубави.

ђакон Ненад Марковић