Чланци поређани по датуму: децембар 2007

Stara crkva KragujevacАварааму, Исаку, Јакову... и свим осталим праоцима Старога Завета посвећена је друга недеља пред Божић, када се у Старој Цркви већ традиционално служи архијерејска литургија коју је и ове године служио Његово Преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован.

Прошло је преко 5.000 година и за све то време наши су праоци жељно очекивали тај велики и свети дан Божији доласка Спаситеља у свет. Праоци су предсказивали о том дану и о рођењу Богомладенца, али још не беше дошло време кад ће из витлејемских јасала синути божанска светлост и обасјати земљу. Оно што је очекивао праведни Ноје, што је жељно изгледао праотац Аврам, чему је се надао велики Мојсије и што су са нестрпљењем желели сви пророци и угодници Божији из Ст. Завета - дан рођења Господа Исуса Христа, обећаног Спаситеља који ће својом надисторијском инетрвенцијом у свету показати суштину Божијег односа према творевини: да Бог није заборао свој народ и препустио га светским бурама, већ да ће наше евхаристијско јединство имати своје испуњење у будућности.

 

Detinci KragujevacПразник најмлађих чланова Цркве Христове прослављен је литургијским сабрањем у оновној школи ''Ђура Јакшић'' у Крагујевцу. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство eпископ шумадијски Г. Јован. Свештеници обучени у свечане богослужбене одежде, заједно са децом, њиховим родитељима и професорима дочекали су свог владику. Кабинет за музичко васпитање био је мали да прими сву децу предшколског и школског узраста. У предивном појању учествовао је дечији хор којим диригује Марија Гојић и октет наше епархије на челу са господином Марком Нешићем.

 

Vinogradi KragujevacЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован у недељу 16.децембра, у Храму Преподобне Матере Параскеве у крагујевачком насељу Виногради, служио је Свету Архијерејску Литургију, и том приликом ђакона овог храма Мирољуба Миладиновића рукоположио у чин презвитера. Овом свечаном чину уз саслужење свештенства и ђаконства, присустовао је и велики број благочестивог народа Шумадије, што је само потврда да рукоположење не може бити нешто одвојено и ван евхаристијског сабрања локалне Цркве и Епископа као средишта тог сабрања. Рукоположење је васељенски догађај, јер се рукополаже нови трудбеник на њиви Господњој. Њега је Господ призвао, Епископ рукоположио а верни народ његове Цркве рекао ДОСТОЈАН. То је потврда саборности. Молитвено јединсто свих који су тог дана узели учешћа на Светој Литургији преставља пуноћу Цркве у којој своје место налази свештенство које и ради Цркве постоји.

 

RekovacУ понедељак 10. децембра у хали спортова у Рековцу Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство епископ шумадијски господин Јован уз саслуживање монаштва и свештенства левачког намесништва. Божанска Литургија служена у спортској дворани била је права небоземна мистагогија Свете Евхаристије на којој је активно учествовало преко четири стотине ученика Пољопривредно – ветеринарске школе, основне школе ,,Светотар Марковић " и дечијег вртића из Рековца. Све је протекло у најбољем складу и реду, у Литургијском миру и заједништву вере, љубави, благодати, заједничког причешћа Телом и Крвљу Христовим.

 

Kalenic - VavedenjeОвогодишња слава манастира Каленића, Ваведење Пресвете Богородице, прослављена је свечаније од досадашњих. Разлог за то је, обележавање 600 година манастира Каленића у овој јубиларној 2007. години.

Славље је започето празничним бденијем које је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз служење присутних свештеника, а сутра дан на дан Ваведења, Преосвећени Владика је служио Св. архијерејску Литургију уз саслужење пет свештеника и два ђакона. Црква је била препуна верног народа, који су дошли из многих околних места и околних градова, а већина од њих је присупило св. Тајни Причешћа.