Чланци поређани по датуму: октобар 2009 - Епархија Шумадијска

ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ Г. ЈОВАН ПОСЕТИО 54 САЈАМ КЊИГА У БЕОГРАДУ Овогодишњи Међународни сајам књига, који се сваке године одржава у Београду, под сводовима београдског Сајма, трајаће од 26. октобра до 1. новембра 2009. године.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован посетио је 29. октобра сајам писане речи и у топлом и срдачном разговору упозанао се са излагачима, Епархија Српске православне цркве.

Владика Јован као домаћин издавачке установе Каленић, имао је прилику да посетиоцима нашег штанда, представи богату издавачку делатност ове установе, и да похвали труд и рад људи који су највише заслужни за завидну посећеност и интересовање поштовалаца књиге.

СТО ГОДИНА ЦРКВЕ У ДУБОНИЈош једна у низу светиња у Епархији шумадијској, на празник Светог мученика Лонгина Сотника 29. oктобра 2009. године, свечано је прославила своју стогодишњицу постојања. То је парохијски храма Преп. Симеона Столпника у селу Дубона надомак Младеновца.

Изградња ове велелепне светиње започета је 1901. године, а довршена 1909. године, захваљујући прилозима и помоћи благочестивих мештана села Дубоне. Они су знали, да градећи једну такву светињу, уграђују себе и своје потомство у њу. Били су сигурни да на тај начин Богу позајмљују, а ко Богу позајмљује томе Бог никада дужан не остаје.

Непосредно пред почетак овогодишњег Међународног сајма књига у Београду, у новопокренутој библиотеци „Зограф“, „Каленић“ је објавио три веома значајне иконографске студије које ће допринети разјашњењу многи важних питања теологије иконе.

СВЕТА ПЕТКА СЛАВА ЦРКВЕ У ВИНОГРАДИМАЈош једна од светиња које су никле у Шумадијској епархији првенствено Архипастирским старањем Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, јесте храм Свете Петке у Крагујевачком насељу Виногради. Храм подигнут на величанственом месту са којег се пружа тајанствен и предиван поглед на некадашњу српску престоницу, не само да никога не оставља равнодушним својом архитектонском лепотом и једноставноћу која се назире из далека, него нам сведочи о времену у којем нам се по ко зна који пут Бог јавља у историји, у лику Својих Светитеља.

ПО ВЕРИ НАШОЈ МАЈКА БОЖИЈА ЋЕ ОДГОВАРАТИ НА НАШЕ МОЛИТВЕ(Беседа Господина Јована, Епископа шумадијског 26. октобра 2009. године – дочек копије чудотворне иконе Млекопитатељнице у манастиру Светог Луке у Бошњану)

Ова свештена обитељ, поред многих благослова којима Бог и заштитник овог манастира свети апостол и еванђелист Лука њу благосиљају већ дуже време, данас доби још један благослов, доби копију чудотворне иконе Мајке Божије Млекопитатељнице. Дође нам ова икона у овај свештени манастир који је посвећен светом апостолу и еванђелисти Луки – ономе који је ову икону и насликао. Видите, браћо и сестре, да код православних нема ништа случајно. Код православних има само Божијег Промисла. И Промисао Божији је руководио игумана ове обитељи, оца Алексеја, и оне добронамерне људе који су осетили милост Мајке Божије, да помогну да се ова икона ослика и да се донесе овде, у ову свештену обитељ.

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ЈАГОДИНИУ понедељак 26. октобра 2009. године на празник Св. мученика Карпа и Св. Злате Мегленске, Епископ шумадијски Јован је у храму Св. Ап. Петра и Павла у Јагодини, уз саслуживање Арх.намесника беличког и свештенства наше Епархије,служио Св. Архијерејску Литургију.

ЧУДОТВОРНА ИКОНА БОГОРОДИЦЕ МЛЕКОПИТАТЕЉНИЦЕ У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ЛУКЕ У БОШЊАНУМало је речи у нашем скромном говору којима би се могла исказати осећања свих присутних верника који су предвођени својим Владиком, Господином Јованом дочекали чудотворну икону Богородице Млекопитатељнице која је из Кареје дошла на своје коначно одредиште у манастир Светог Луке у Бошњану. Мајка Господа нашег, дошла је у манастир посвећен Светом Луки чијим је рукама она и иконописана.

ХУМАНИТАРНИ КОНЦЕРТ СЛОБОДАНА ТРКУЉЕ У ЛАЗАРЕВЦУ“Часни оци, браћо и сестре, драги суграђани, имам необичну част да, у име братства храма светог великомученика Димитрија, вечерас, у праскозорје недеље, а свака недеља је, како сведоче браћа Руси, Воскресеније односно Васкрсење, управо победа живота над свиме што нам се уместо живота у пуноћи намеће, отворим концерт нашег у Христу брата Слободана Тркуље, уметника европског формата, који је ево имао љубави и бриге за труд Христове Цркве у Шумадији у Лазаревцу, да нађе снаге и времена, и препозна и помогне покрете опет те исте љубави према онима којима је вредност живота представљена на погрешан начин.

ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА ПРЕПОДОБНОГ СИМОНА МОНАХА У ДАРОСАВИДве недеље након освећења цркве посвећене преподобној мајци Анастасији српској у Копљарима, у орашачком намесништву је освећен још један храм посвећен српском светитељу, овога пута преподобном Симону монаху у Даросави. Двоје великих угодника и светитеља Божијих из рода српскога као да бдију и закриљују својим молитвама Аранђеловац и све вернике орашачког намесништва, што се и осетило током освећења оба ова храма.

ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО У ВРАНИЋУ У суботу 24. октобра 2009. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог пророка Илије у Вранићу. Свог Архијереја дочекао је верни народ са децом из Вранића и околине, а пре литургије протојереј Радивоје Митровић поздравио је Епископа пригодном беседом. Владики су саслуживали свештеници: протојереј-ставрофор Рајко Вукосављевић, протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић - архијерејски намесник космајски, протојереј Радивоје Митровић и јереј Владимир Димић.

Страна 1 од 5