Чланци поређани по датуму: октобар 2009

ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ Г. ЈОВАН ПОСЕТИО 54 САЈАМ КЊИГА У БЕОГРАДУ Овогодишњи Међународни сајам књига, који се сваке године одржава у Београду, под сводовима београдског Сајма, трајаће од 26. октобра до 1. новембра 2009. године.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован посетио је 29. октобра сајам писане речи и у топлом и срдачном разговору упозанао се са излагачима, Епархија Српске православне цркве.

Владика Јован као домаћин издавачке установе Каленић, имао је прилику да посетиоцима нашег штанда, представи богату издавачку делатност ове установе, и да похвали труд и рад људи који су највише заслужни за завидну посећеност и интересовање поштовалаца књиге.

СТО ГОДИНА ЦРКВЕ У ДУБОНИЈош једна у низу светиња у Епархији шумадијској, на празник Светог мученика Лонгина Сотника 29. oктобра 2009. године, свечано је прославила своју стогодишњицу постојања. То је парохијски храма Преп. Симеона Столпника у селу Дубона надомак Младеновца.

Изградња ове велелепне светиње започета је 1901. године, а довршена 1909. године, захваљујући прилозима и помоћи благочестивих мештана села Дубоне. Они су знали, да градећи једну такву светињу, уграђују себе и своје потомство у њу. Били су сигурни да на тај начин Богу позајмљују, а ко Богу позајмљује томе Бог никада дужан не остаје.

Непосредно пред почетак овогодишњег Међународног сајма књига у Београду, у новопокренутој библиотеци „Зограф“, „Каленић“ је објавио три веома значајне иконографске студије које ће допринети разјашњењу многи важних питања теологије иконе.

СВЕТА ПЕТКА СЛАВА ЦРКВЕ У ВИНОГРАДИМАЈош једна од светиња које су никле у Шумадијској епархији првенствено Архипастирским старањем Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, јесте храм Свете Петке у Крагујевачком насељу Виногради. Храм подигнут на величанственом месту са којег се пружа тајанствен и предиван поглед на некадашњу српску престоницу, не само да никога не оставља равнодушним својом архитектонском лепотом и једноставноћу која се назире из далека, него нам сведочи о времену у којем нам се по ко зна који пут Бог јавља у историји, у лику Својих Светитеља.

ПО ВЕРИ НАШОЈ МАЈКА БОЖИЈА ЋЕ ОДГОВАРАТИ НА НАШЕ МОЛИТВЕ(Беседа Господина Јована, Епископа шумадијског 26. октобра 2009. године – дочек копије чудотворне иконе Млекопитатељнице у манастиру Светог Луке у Бошњану)

Ова свештена обитељ, поред многих благослова којима Бог и заштитник овог манастира свети апостол и еванђелист Лука њу благосиљају већ дуже време, данас доби још један благослов, доби копију чудотворне иконе Мајке Божије Млекопитатељнице. Дође нам ова икона у овај свештени манастир који је посвећен светом апостолу и еванђелисти Луки – ономе који је ову икону и насликао. Видите, браћо и сестре, да код православних нема ништа случајно. Код православних има само Божијег Промисла. И Промисао Божији је руководио игумана ове обитељи, оца Алексеја, и оне добронамерне људе који су осетили милост Мајке Божије, да помогну да се ова икона ослика и да се донесе овде, у ову свештену обитељ.

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ЈАГОДИНИУ понедељак 26. октобра 2009. године на празник Св. мученика Карпа и Св. Злате Мегленске, Епископ шумадијски Јован је у храму Св. Ап. Петра и Павла у Јагодини, уз саслуживање Арх.намесника беличког и свештенства наше Епархије,служио Св. Архијерејску Литургију.

ЧУДОТВОРНА ИКОНА БОГОРОДИЦЕ МЛЕКОПИТАТЕЉНИЦЕ У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ЛУКЕ У БОШЊАНУМало је речи у нашем скромном говору којима би се могла исказати осећања свих присутних верника који су предвођени својим Владиком, Господином Јованом дочекали чудотворну икону Богородице Млекопитатељнице која је из Кареје дошла на своје коначно одредиште у манастир Светог Луке у Бошњану. Мајка Господа нашег, дошла је у манастир посвећен Светом Луки чијим је рукама она и иконописана.

ХУМАНИТАРНИ КОНЦЕРТ СЛОБОДАНА ТРКУЉЕ У ЛАЗАРЕВЦУ“Часни оци, браћо и сестре, драги суграђани, имам необичну част да, у име братства храма светог великомученика Димитрија, вечерас, у праскозорје недеље, а свака недеља је, како сведоче браћа Руси, Воскресеније односно Васкрсење, управо победа живота над свиме што нам се уместо живота у пуноћи намеће, отворим концерт нашег у Христу брата Слободана Тркуље, уметника европског формата, који је ево имао љубави и бриге за труд Христове Цркве у Шумадији у Лазаревцу, да нађе снаге и времена, и препозна и помогне покрете опет те исте љубави према онима којима је вредност живота представљена на погрешан начин.

ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА ПРЕПОДОБНОГ СИМОНА МОНАХА У ДАРОСАВИДве недеље након освећења цркве посвећене преподобној мајци Анастасији српској у Копљарима, у орашачком намесништву је освећен још један храм посвећен српском светитељу, овога пута преподобном Симону монаху у Даросави. Двоје великих угодника и светитеља Божијих из рода српскога као да бдију и закриљују својим молитвама Аранђеловац и све вернике орашачког намесништва, што се и осетило током освећења оба ова храма.

ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО У ВРАНИЋУ У суботу 24. октобра 2009. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог пророка Илије у Вранићу. Свог Архијереја дочекао је верни народ са децом из Вранића и околине, а пре литургије протојереј Радивоје Митровић поздравио је Епископа пригодном беседом. Владики су саслуживали свештеници: протојереј-ставрофор Рајко Вукосављевић, протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић - архијерејски намесник космајски, протојереј Радивоје Митровић и јереј Владимир Димић.

ImageУ четвртак 22. октобра, на празник св. апостола Јакова и св. Стефана Српског (Слепог), Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску Литургију у Светоархангелском манастиру Брезовац на Венчацу. Преосвећеном Владици су саслуживали Архијерејски намесници младеновачки Драгољуб Ракић и орашачки Мићо Ћирковић, као и мноштво свештено-монаха из шумадијске, шабачке и сремске Епархије.

 

ImageНа данашњи дан 23. октобра 2009. године навршило се 33 године, од упокојења блажене успомене првог Епископа шумадијског Г. Валеријана. Његово Преосвештенство Eпископ шумадијски Г. Јован служио је заупокојену Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу, уз саслужење девет свештеника и два ђакона, међу којима су били свештеници које је Владика Валеријан рукоположио.

МОЛЕБАН НОВОМУЧЕНИЦИМА КРАГУЈЕВАЧКИМ У ШУМАРИЦАМАБЛАЖЕНИ СУ КОЈЕ СИ ИЗАБРАО И ПРИМИО ГОСПОДЕ!

И ове 2009. године, у Епархији шумадијској обележава се спомен на Новомученике крагујевачке, невино пострадале људе, жене и децу, које су мучки убили војници немачке окупационе војске у Другом светском рату 21.октобра 1941.године. Немачки војници су стрељање, више хиљада недужних Крагујевчана, извршили у знак одмазде, по наредби сто Срба за једног немачког војника. Овај незапамћени злочин остао је у историји записан као једно од највећих страдања које је наш народ претрпео у Другом светском рату.

ПРЕДСЕДНИКУ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ ДМИТРИЈУ МЕДВЕДЕВУ СВЕЧАНО УРУЧЕН ОРДЕН СВЕТОГ САВЕСа благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Павла и одлуком Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, господину Дмитрију Медведеву, Председнику Руске Федерације, уручен је орден Светог Саве првог степена на свечаној аудијенцији која је одржана данас, 20. октобра 2009. године, у просторијама Српске Патријаршије у Београду.

ХРАМОВНА СЛАВА У КОНАТИЦАМАУ понедељак 19. октобра 2009. године на дан светог апостола Томе, Његово Преосвештенство Eпископ шумадијски Господин Јован, служио је у храму посвећеном овом светитељу у Конатицама. Свог Aрхијереја дочекао је верни народ са децом из Конатица и околине. Владики су саслуживали свештеници: протојереј-ставрофор Видо Милић архијерејски намесник бељанички, протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић архијерејски намесник космајски, протонамесник Василије Спасојевић и јереј Игор Обрадовић. Пре свете литургије Владика је осветио нови живопис у конатичком храму.

110 ГОДИНА ЈАГОДИНСКЕ ЦКВЕ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛАУ недељу, 18. октобра, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Aрхијерејску Литургију у Јагодини. Владици су прислуживали игуман манастира Свети Лука архимандрит мр Алексеј (Богићевић), игуман манастира Јошанице Евтимије (Јутрша), осморица свештеника и тројица ђакона.

ОСВЕЋЕН ХРАМ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У СЕЛУ РАБРОВЦУ КОД МЛАДЕНОВЦАЕпископ као начелник, глава Цркве све службе држи у органском јединству и раздаје дарове Светога Духа на Литургији. Пошто се дарови раздељују уз сагласност читаве заједнице скупљене на Литургији, верни народ села Рабровца је жељно ишчекивао долазак Епископа шумадијског Г. Јована да у суботу 17/4. октобра 2009. године, на празник Светог Стефана и Јелене Шиљановић, изврши велико освећење храма Светог Великомученика Георгија, који се налази у близини рабровачког језера.

СПОМЕНИЦА – ФОТОМОНОГРАФИЈА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕНОВА КЊИГА О ШУМАДИЈСКОЈ ЕПАРХИЈИ

(Припремио и уредио Саво М. Арсенијевић, протојереј ставрофор)

У првој деценији XXI века само ретком пригодом, захвајући пре свега ентузијазму у неким епархијама наше помесне Цркве, појављују се озбиљнији зборници, споменице или монографске публикације, посвећене неком значајном јубилеју, личности или важном манастиру и храму. И у тежим временима било је много више изузетно успешних пројеката ове врсте. Као да ни у самој Цркви, а још више у друштву и научним институцијама, нема снаге (многи ће рећи због недостатка финансијских средстава) да се сачињавају монографије о угледним манастирима или споменице посвећене великим јубилејима или изузетним црквеним личностима.

ПРОМОЦИЈА КЊИГА ДРАГАНА ДАМЈАНОВИЋА У ЛАЗАРЕВЦУЦрквена општина Лазаревац је, 15. октобра 2009. године у сали ГО Лазаревац, са благословом Његовог Преосвештенства епископа шумадијског Господина Јована организовала промоцију опуса књига новинара и писца Драгана Дамјановића.

Драган Дамјановић, је као што смо већ напоменули новинар и писац, члан Удружења Књижевника и новинара Србије који до сада објавио близу двадесет књига прозе и поезије, на десетине фељтона, репортажа и телевизијских емисија. Пред нама су се вечерас нашла његова четири наслова: ''Стазама спасења-путопис са Свете Земље'', ''Тројеручица- чудесни пут од Студенице до Хиландара'', ''Газиместан'' и '' Обилић на вешалима''.

СТАРА ЦРКВА – ДУХОВНА ПОУКА ВЛАДИКЕ ЈОВАНАУ четвртак 15. октобра, Владика Јован је служио Свету Архијерејску Литургију у Старој Цркви у Крагујевцу, уз саслужење братства овога храма.

Беседећи верном народу о молитви, Владика каже да је свако време згодно за молитву, нарочито је згодна ноћ, због смираја дана, подсећајући верне да се у нашим манастирима служи свеноћно бденије. Владика каже да за нас мирјане треба да буде важно то да молитва тражи сконцетрисаног човека, сажетог човека, а то значи да јесмо у храму у телу, али да нам је дух на Небу. Да у току Литугије не мислимо о световним стварима, већ о Богу, те да је тек тада наша молитва приљежна.

Страна 1 од 3