Чланци поређани по датуму: јун 2012 - Епархија Шумадијска

МОНАШКИ ПУТ КАО ТРАГАЊЕ ЗА БОЖАНСКОМ ЛЕПОТОМСуштина монашког живота је опредељење за Христа и заједница са Њим, на уштрб заједнице и опредељења за свет. Циљ и смисао монашког пута је да се припремимо за излазак пред Господа, да ступимо у што приснију заједницу са Богом, и то непрестаним покајањем, молитвом, богослужењима, послушношћу, и уздржањем од благодати овог света сваке врсте. Садржај монашког живота је љубав према Божијој лепоти, носталгија за њом, свест о томе да је нисмо достојни. Монах каже, ја не осуђујем свет и оне који желе да воле Бога и свет, али ја не могу да своје срце поделим између Бога и света, већ желим да га у целости дам Богу. Монаштво је идење за Христом.

АРХИЈЕРЕЈСКА  ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ СВЕТОГ ДИМИТРИЈАЕпископ Јован Шумадијски служио је, дана 26. јуна 2012. године, Свету архијерејску литургију у цркви Светог великомученика ДИМИТРИЈА у Крагујевцу, уз саслужење презвитера: протојереја-ставрофора Драгослава Сенића и протојереја Милана Беговића, и ђакона Александра Сенића.

СМИРЕЊЕ ЈЕ ДУША ЉУБАВИУ понедељак 25/12 јуна, на дан Преподобних Онуфрија Великог и Петра Атонског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију у Цркви Светог Саве у крагујевачком насељу Аеродром. Том приликом је, тумачећи еванђелске речи Господње, Владика још једном указао на, за нас људе “неизмерљиво и непроцењиво” спаситељно дело Божије у личности Христовој.

СЛАВА ЦРКВЕ У РАНИЛОВИЋУЦрква Божија у Раниловићу, 24. јуна 2012. године, прославила је славу свог парохијског храма Свете апостоле Вартоломеја и Варнаву, уз величанствено евхаристијско славље, литургијско сабрање којим је началствовао Епископ наше помесне Цркве шумадијске, Господин Јован.

ЕПАРХИЈА ШУМАДИЈСКА И НА .СРБ ДОМЕНУРегистар националног интернет домена Србије је послао обавештење постојећим корисницима .RS домена о томе који називи .СРБ домена су резервисани за њих.

За нашу епархију шумадијску резервисан је домен

епархија-шумадијска.орг.срб

тако да преко Вашег интернет претраживача осим латиничне адресе нашег сајта (www.eparhija-sumadijska.org.rs), можете отварати и ову нову ћириличу адресу.

Хвала Вам на Вашем поверењу!

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован замонашиће у петак 29. јуна 2012. године, Туфика Антониоса Тајара православног Сиријца, студента Богословског факултета у Београду.

ВИ СТЕ СВЕТЛОСТ СВЕТУУ петак трећи по Духовима на дан Св. Кирила Александријског Епископ шумадијски Јовн служио је свету Архијерејску литургију у храму Свете Петке у Виноградима.

У беседи на еванђеље Владика нам указује да од Оца кроз Христа Духом Светим постаде све што је створено. Светлост Христова просвећује сав свет. Ову светлост примамо уласком у живот, а кроз свету Тајну Крштења ова благодатна Светлост рађа и обасјава за живот вечни, палећи тако светиљку нашега живота са извора Христа-Светлости Вечне. Јер ова Светлост чини да наше светиљке светле у тами и да их тама не угаси.

HOMO HOMINI LUPUS ESTУ четвртак 21. јуна 2012. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

Беседећи на 36. зачало Јеванђеља од Матеја, Владика је одржао беседу снажног психолошког карактера, објашњавајући вернима, везу између мудрости с једне и доброте и љубави с друге стране у личности човека, на испуњењу Божијег послања, које се тиче и нас хришћана у овоме времену.

СЛАВА КАПЕЛЕ МАНАСТИРА ВЕНЧАЦ У БРЕЗОВЦУУ понедељак 18. јуна 2012. године Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Венчац у Брезовцу код Аранђеловца. Повод за сабрање Цркве Христове у овој древној светињи била је слава капеле манастира Венчац, која је посвећена Св. свештеномученику Јоаникију, Митрополиту црногорско- приморском, који је пострадао у Аранђеловцу 1945. г. од стране комуниста.

СЕМИНАР ЗА ВЕРОУЧИТЕЉЕ У КРАГУЈЕВЦУ 16–17. ЈУНА 2012. ГОДИНЕС обзиром на то да је прошло десет година од повратка верске наставе у школе у Србији, остварена је могућност да се објективно дискутује о реалности, могућностима и начину њеног остваривања унутар школског система који увек не даје довољно простора. Поменуте чињенице, оне који обављају часну и одговорну службу вероучитеља, обавезују на усавршавање и проналажење што бољих начина за остваривање верске наставе у српским школама.

Страна 1 од 3