СВЕТИЊАМА У ПОХОДЕ

СВЕТИЊАМА У ПОХОДЕИзбор верске наставе представља избор за Истину, избор ка Христу, избор ка Цркви. Верска настава не подразумева само похађање часова већ и наставу ван школе. Искуство показује да овакав приступ верској настави оставља на децу најачи утисак јер њихово непосредно искуство је најбитније и најдрагоценије што могу понети са собом. Катихетски рад, без којег је делатност Цркве незамислива треба да има место у свим областима живота младих људи.

Свесни овога, ученици који похађају верску наставу из ОШ "Радоје Домановић" из Крагујевца заједно са својим наставницима и вероучитељем, у склопу ванаставних активности у месецу октобру, поклонили су се светињама манастира Фрушке горе, Овчарско-кабларске клисуре и манастира рудничког краја. Ово ходочашће обављено је у организацији Поклоничке агенције епархије шумадијске, која се по благослову Његовог Преосвештенства епископа шумадијског Г. Јована стара да сви верници шумадијске епархије могу на организован начин обићи и поклонити се светињама код нас и у иностранству.

Први су на поклоничко путовање пошли ученици VII и VIII разреда, они су стигли у суботу 4. октобра у јутарњим часовима у манастир Крушедол. Овај манстир на обронцима Фрушке горе, посвећен Благовестима Пресвете Богородице, подигнут у шеснаестом веку као задужбина Ђорђа Бранковића, био је за ове младе ходочаснике својеврсна новина. Топлу добродошлицу, по прохладном времену, у манастиру пожелела им је једна од искушеница која је ученике упознала са са богатим историјским животом манастира. Ученици су се најпре поклонили кивоту са моштима светих Бранковића, а потом су имали прилику да виде драгоцени иконостас и живопис из различитих периода, рађен различитим стиловима. Потом су обишли манастир Гргетег, задужбину Змај Огњеног Вука (Бранковића), из петнаестог века. Ученике је дочекала икона Пресвете Богородице Тројеручице и монах који им је укратко изложио историју манастира. У овом манастиру деца су могла практично да сагледају одлике барока у свој његовој лепоти. Последње место које су псетили на овом ходочашћу био је град Сремски Карловци, тамошњи Патријаршијски двор и Саборни храм који су изазвали одушевљење својом лепотом и раскошним стилом.

Ученици V и VI разреда су 11. октобра посетили Саборни храм у Чачку, посвећен Вазнесењу Господњем из дванаестог века, Народни музеј и чувене "Јованове дворе" о чијем историјату им је говорила кустос музеја. После паузе обогаћене јабукама из црквене порте, упутили су се на следеће одредиште- манастир Благовештење из седамнаестог века, на левој обали Западне Мораве подно Каблара. Ту су могли да видети један од најбољих фрескописа из прве половине седамнаестог века. После краћег пешачења ученици су посетили манастир Никоље из XIV века где су се окрепили питком манастирском водом. После упознавања са историјом и културним наслеђем манастира који су подигли светогорски монаси, и паузе поред Мораве, на путу ка Крагујевцу обишли су и манастир Ваведење где су се најпре, заједно са монахињама, помолили и отпевали химну Светом Сави, а потом и чули историјат манастира који се помиње још од 1525. године.

Најзад, и најмлађи, ученици III и IV разреда 18. октобра пошли су на поклоничко путовање. У прохладно јутро посетили су манастир Вољавчу, подигнут почеком петнаестог века, касније седиште Правитељствујућег совјета серпског. Са одушевљењем, деца су заузела места некадашњих министара и саслушали приче о Првом српском устанку. Приче о херојској борби за ослобођење од Турака и улози Цркве у то доба, настављене су и у манстиру Благовештење који потиче још из времена краља Драгутина а који је био и остао значајно духовно и културно седиште овог, рудничког краја. Оно што је остало из тог бурног устаничког времена с почетка деветнаестог века деца су видела у музеју Другог српског устанка у Такову и на споменицима у оквиру спомен-парка који су посетили. Пошто су прошетали стазама устаника нашли су се пред црквом брвнаром, посвећеној светом Георгију, на том месту, је одржан последњи договор пред Устанак који нам је донео ослобођење. Враћајући се кући ученици су обишли и манастир Враћевшницу, задужбину Радича Поступовића из 1428. године. Овај манастир, у коме је кнеза Милоша са народом причестио игуман Мелентије (Павловић), касније први митрополит ослобођене Србије, одише мајчинском топлотом и љубављу сестара монахиња. Неке нове принцезе имале су прилику да се огледају у огледалу некадашњих српских принцеза које је изложено у манастирском музеју поред епископског штапа и намештаја из времена династије Обреновић.

Милошћу Божијом све ове екскурзије протекле су миру и богоугодном дружењу деце са духовним и културним стожерима наше Свете Цркве. Све ово имало је за циљ да практичо покаже и упозна децу са духовним и културним наслеђем нашег народа на свим оним просторима где он живи. На тај начин приказана је корелација између верске наставе – православног катихизиса и осталих предмета (историје, српског језика, ликовне и музичке културе),а такође и веза са свим битним целинама у образовању светосавске деце.

вероучитељ
Марко Вуксановић