Одштампајте ову страницу

ПРИЈЕМ ЗА НАГРАЂЕНЕ УЧЕСНИКЕ ТАКМИЧЕЊА ИЗ ВЕРОНАУКЕ

ПРИЈЕМ ЗА НАГРАЂЕНЕ УЧЕСНИКЕ ТАКМИЧЕЊА ИЗ ВЕРОНАУКЕУ просторијама Богословије Светог Јована Златоустог у Крагујевцу, за победнике окружног и републичког такмичења и њихове вероучитеље, 02. јуна 2021. године организован је пријем и додељене дипломе и пригодне награде.

Честитке и речи пастирске поуке том приликом су ученицима и вероучитељима упутили Његово преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован и ректор Богословије протојереј ставрофор проф. др Зоран Крстић.

Ректор Зоран Крстић се захвалио свим учесницима на учешћу у такмичењу и позвао их да и даље напредују и узрастају у знању о вери, јер се преко веронауке упознају са хришћанским вредностима које ће их водити кроз цео живот. Још је изразио веру и наду да ће учесници наредне године бити још бољи тако да они који су освојили треће место наредне освоје друго, узрастајући тако у меру раста пуноће Христове.

Епископ шумадијски Г. Јован честитао је ученицима и наставницима на постигнутим резултатима, истакавши да је веронаука благословена наука која даје смисао животу и изграђује човека за живот. Још је истако и позвао присутне речима апостола Павла да се не надимају знањем, већ да се изграђују кроз љубав и однос са другим. Свим награђеним ученицима и вероучитељима епископ шумадијски Г. Јован је уручио пригодне награде. Међу победницима такмичења на другом месту републичког такмичења истакле су се екипе из ОШ “Жвадинка Дивац” са вероучитељем ђаконом Немањом Стојковићем и екипа ОШ “Драгиша Михаиловић” са вероучитељицом Оливером Станчић из Крагујевца.

Награде за треће место однелесу екипе ОШ “Светозар Марковић” из Лапова са вероучитељем ђаконом Марком Арсенићем и ОШ “Михаило Младеновић Сеља” из Лазаревца са вероучитељем Илијом Цветковићем. Међу награђенима су били и освајачи прва три места на окружном такмичењу; сарадници који су помогли извођење такмичења: вероучитељи Стефан Јанковић, Душан Баловић, Оливер Беговић и Борко Богићевић; као и вероучитељица и координатор Оливера Станчић, која је понела највеће бреме организовања и спровођења такмичења. По додели награда уследило је фотографисање и послужење свих присутних.

Такмичења из Верске наставе нису новина за ученике и вероучитеље, и до сада су организована на локалном - епархијском нивоу. Али по први пут такмичење из верске наставе је уведено у Календар школских такмичења и посебним правилником, који је израђен према Стручном упутству за организацију такмичења и смотри које прописује Министарство просвете, науке и технолошког развоја, добило прописани формално правни и функционални оквир. Такмичење из Верске наставе – православног катихизиса одржано је под насловом “Квизирација за све”.

Да би испунило услов за улазак у Календар школских такмичења који израђује Министарство просвете, било је неопходно реализовати такмичење на свим нивоима - школском (одржано 01 – 05. марта), општинском (13. марта), окружном (17. априла) и републичком (15. маја 2021. године). Оваква организација такмичења наметнула је увезивање са другим епархијама СПЦ, па је “Квизирација за све”, поред Шумадијске епархије, реализована и са ученицима Архиепископије београдско-карловачке и Епархија крушевачке и нишке.

Актуелни проблем пандемије корона вирусом је донео значајне функционалне потешкоће како у извођењу редовне наставе, тако и у реализацији такмичења, тако да је Квизирација одржана у онлајн окружењу, преко сајта “Квизирација за све” који је за потребе такмичења израдио јеромонах Виталије (Милошевић), сабрат Манастира Студенице. Сви нивои такмичења су реализовани у форми теста, преко сајта Квизирације. Ученици су се бавили темама из Светог писма Старог и Новог завета, основних литургичких и догматских питања примерених узрасту и плану и програму верске наставе, као и историјом хришћанске и Српске православне цркве. Посебна пажња је посвећена Новом завету и Христовим параболама, које своје крунско испуњење имају у догађају Васкрсења Христовог.

У такмичењу је учествовало 316 екипа (948 ученика), из Шумадијске епархије учествовало је 169 екипа (307 ученика) које је припремало 50 вероучитеља. Међу најбоље пласираним екипама, после републичког такмичења, нашло се 4 екипе из Шумадијске епархије.

вероучитељ Борко Богићевић