Одштампајте ову страницу

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА БЕЛИЧКОГ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА БЕЛИЧКОГУ петак 2. априла 2021. године, када наша Црква молитвено прославља Преподобне Оце убијене у манастиру Светог Саве Освећеног, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Литургију пређеосвечених Дарова у храму Светог Јована Крститеља у Кончареву.

Преосвећеног Владику је дочекао ктитор овог храма и председник Скупштине града Јагодине, господин Драган Марковић.

Епископу су на Литургији саслуживали високопреподобни архимандрит Евтимије, настојатељ манастира Јошаница, духовник манастира Драча отац Онуфрије, архијерејски намесник белички и протојереј Александар Гајић, јереј Милан Ђорђевић, јерођакон Василије (Старовлах) и протођакони Иван Гашић и Нинослав Дирак.

У својој богонадахнутој беседи, Његово Преосвештенство је поучио свој верни народ који се окупио око свог Архипастира. Он је говорио о значају поста и духовног живота, посебно се осврнувши на актуелни Великопосни период. Рекао је да треба да се понашамо у духу поста, јер нам је он дат да би се кроз пост, молитву и Јеванђељски живот уподобили се анђелском животу.

“Спасења нема, а ни вечног живота док умујемо својим умом и не проверавамо свој ум да ли је он у сагласности са Умом Божијим. Нема спасења, ако се не кајемо, ако се не трудимо, ако се не молимо, ако не постимо”, рекао је Преосвећени владика. Такође, Владика је упозорио да морамо да слушамо Св. Јеванђеље, да морамо да га научимо и да га испунимо. Овде је додао и да је пост управо пост како бисмо се одрекли старог огреховљеног човека и да се облачимо у новог човека, у Господа Исуса Христа, јер је једино Он ново под Сунцем. “Пост треба да прихватимо са смиреношћу и благодарношћу”.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Не треба да постимо, јер је то неко правило, већ јер је то благослов Божији, јер је то послушност. “Пост треба да буде наша провера, да уђемо у себе кроз пост и молитву, а они нас уводе у смирење”. Владика је, још говорио, да треба да се уздржавамо, не само од мрсне хране, већ и лоших дела. Пост служи и да отворимо срце за Бога, за друге људе, а не за себе. “Кад имамо Бога у себи, онда имамо у нашем срцу и за све остале.” А када омекшамо наше срце, имаћемо тада и другачије осећање и према Богу и људима. Пост нас води у ломљење наше гордости и тада улазимо у духовно стање, стање смирења, љубави, вере. И не смемо да злоупотребљавамо слободу, јер упадамо у грех тада.

“Обуцимо се у пост, у молитву, у Крст Христов”, поучио је Владика своју паству.

Након богослужења одржан је састанак Епископа са свештенством овог намесништва на коме је јереј Милош Јелић прочитао реферат на тему “Сва историја Цркве почива на вери у Васкрсење Христово”. Након причитаног реферата који је наш Епископ похвалио као добро написан, одржана је плодна дискусија пропраћена бројним питањима и коментарима.

На крају данашњег сабрања уследила је трпеза љубави коју је за све присутне припремио јереј Срђан Дангузовић, старешина храма у Кончареву.

Вероучитељ Младен Алексић