Одштампајте ову страницу

МЛАДЕНОВАЧКА ЦРКВА ПО 110. ПУТ ПРОСЛАВИЛА ХРАМОВНУ СЛАВУ

МЛАДЕНОВАЧКА ЦРКВА ПО 110. ПУТ ПРОСЛАВИЛА ХРАМОВНУ СЛАВУУ петак 28. августа 2020. године, парохијани младеновачког храма Успења Пресвете Богородице, молитвено су, као и у претходних 110 година, прославили храмовну славу. Евхаристијским сабрањем верног народа Божијег началствовао је парох 1. међулушки протојереј Петар Лесковац уз саслуживање умировљених парохâ протојереја-ставрофора Драгољуба Ракића, протојереја-ставрофора Милорада Лазића и протојереја Милорада Вуловића, затим старешине младеновачког храма протојереја Слободана Кеџића и ђакона Небојше Поповића.

Беседу у вези са празником и о његовом спасоносном значају у животима свих нас произнео је отац Петар Лесковац, посебно се осврнувши на снажну веру, која се огледала у сваком сегменту живота Пресвете Богородице. Протојереј Петар подсетио је верни народ да је Богомајка врхунски узор и пример сваком хришћанину у свим временима. С обзиром на то да је више стотина верника дошло на Литургију и да није било могуће да сви стану у храм, организовано је озвучење, а причешћивање је обављано на три места из истог разлога. Старешина Светоуспенског храма протојереј Слободан Кеџић захвалио се свима на љубави и помоћи коју указују младеновачкој Цркви и подсетио на важност личног доприноса животу и узрастању наше литургијске заједнице.

Након евхаристијског сабрања, заједничарење је настављено на трпези љубави. Услед специфичних околности проузрокиваних пандемијом и мера које су на снази, послужење за све присутне је организовано у порти младеновачког Храма. Ту су верници ове шумадијске вароши са својим свештеницима прославили празник Успења Богомајке, настављајући једну од најдуговечнијих младеновачких традиција – сабирања око своје Цркве у свим временима и свим околностима. Домаћин овогодишње славе била је породица Милојевић: Милија, Предраг, Драгослава, Ивана, Драгана, Марија и Михаило, а следеће године домаћини ће бити Божидар Лончаревић.

јереј Марко Јефтић