Одштампајте ову страницу

ПРОСЛАВА ВАСКРСА У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУ

ПРОСЛАВА ВАСКРСА У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУ“Сmрти где ти је жалац?
Аде где ти је победа?”

У свим храмовима орашачког намесништва свечано је прослављен празник Васкрсења Нашег Господа и Спаса Исуса Христа. Током целе Страсне седмице храмови су били пуни верујућег народа који је долазио на Свете службе. Верници су се постом и молитвом цео пост припремали за сједињење са Господом Нашим Исусом Христом, а посебно је био изразито велики број верника који је приступао Светој Тајни Исповести и Покајања, којом су се Хришћани приближавали Господу Нашем и молили Га за опроштај њихових грехова.

У поноћ на Васкрс је започела прослава овог најсвечанијег и највећег празника, празника над празницима. На дан Васкрсења Христовог у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу се окупио велики број верника. Свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, намесник орашачки и старешина храма Св. Апостола Петра и Павла уз саслуживање протојереја Слободана Раковића, протонамесника Александра Миловановића, јереја Немање Искића и ђакона Александра Бабића. Сви верујући, међу којима је нарочито био велики број наших најмлађих суграђана, са својим најмилијим су дошли да у заједничкој молитви прославимо овај празник над празницима. За време Свете Литургије, старешина храма протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић је прочитао посланицу Патријарха српског Господина Иринеја у којој нам наш Патријарх честита празник и поучава нас хришћанском начину животу и хришћанској љубави. Партијарх нас је у својој посланици подсетио да посебно обратимо пажњу на очување искрених Хришћанских врлина, које нас одвајају од неверујућих и које нас воде путем ка Господу. Он нам је пожелео свако истинско добро, позивајући нас да волимо све људе рекавши: “Изражавајући једним устима и једним срцем ове истине, сви ми, православни хришћани широм васељене, данас кличемо: “Данас је дан Васкрсења и просветлимо се слављем, и једни друге загрлимо, и рецимо: Браћо! и онима који нас мрзе! Опростимо све Васкрсењем и запевајмо: Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт поразивши и онима који су у гробовима живот даровавши”. Потом су верници приступили Светој Чаши и причестили се Телом и Крвљу Господа и Спаса Нашег Исуса Христа. Препуним храмом је одјекивало предивно појање хора “Света Анастасија Српска” из Аранђеловца.

Након Свете Литургије у порти смо уживали у тачкама које су нам приредили чланови КУД “Електропорцелан” из Аранђеловца. У порти храма у организацији “Туристичке организације Аранђеловца” је одржана изложба Васкршњих јаја које су фарбала деца из градских вртића и ученика основних школа у Аранђеловцу. Потом је уследила Трпеза Љубави по угледу на трпезе које су Хришћани у првим вековима Хришћанства тако радо организовали.

јереј Немања Искић