Одштампајте ову страницу

ВРБИЦА У ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ НА АЕРОДРОМУ У КРАГУЈЕВЦУ

ВРБИЦА У ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ НА АЕРОДРОМУ У КРАГУЈЕВЦУ“Из уста деце и одојчади начинио си себи хвалу”. (Пс.8,3)

У Цветну суботу, 20. априла 2019. године, у нашем храму, празничну службу служио је јереј Александар Мирковић уз саслужење протојереја - ставрофора мр Рајка Стефановића, протојереја - ставрофора Милана Бороте и ђакона Александра Ђорђевића. За певницом је певао наш хор “Свети Сава” под руководством оца Ивана Антонијевића.

У својој беседи отац Александар је напоменуо да је Врбица свима позната као дечији празник са празничним символима звончића и врбице. “Овај празник је јединствен по томе што су деца исповедала Христа као Сина Божијег, приликом Његовог уласка у Јерусалим, певајући песме, махањем гранчица, простирањем одеће. Господ је створио овај свет да буде свет пун радости, једна велика играоница, а нико не зна да се радује овом животу као деца. Зато су овог празника деца и младе врбе, као весници нове васкрснуте природе, слика будућег Васкрсења у Христу свих нас”, закључио је јереј Александар.

После службе сав народ, на челу са свештеницима, ишао је у трократни опход око храма носећи врбу и певајући тропар празника: “Уверавајући нас пре Твог страдања у опште васкрсење, из мртвих си подигао Лазара, Христе Боже. Због тога и ми, као деца, носећи знаке победе, Теби, Победиоцу смрти, кличемо: Осана на висинама, нека је Благословен Онај Који долази у име Господње”.

братство храма Светога Саве на Аеродрому у Крагујевцу