Одштампајте ову страницу

ЛАЗАРЕВА СУБОТА –ВРБИЦА У ЦРКВИ СВЕТЕ ПЕТКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

ЛАЗАРЕВА СУБОТА –ВРБИЦА У ЦРКВИ СВЕТЕ ПЕТКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИДа смо на самом прагу прослављања Празника Христовог Васкрсења, подсетили смо се и ове године на дан васкрсења Лазара Четвородневног.

Литургијом у сали парохијског дома началствовао је протонамесник Драган Милутиновић. Присутни народ могао је да из прочитаног јеванђеља чује кључне речи наше вере: “Ја сам васкрсење и живот: који вјерује у мене ако и умре, живјеће”. (Јн. 11, 25).

Уочи свечаног уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим, верни народ се са својим свештенством окупио испред храма Преподобне мајке Параскеве у Смедеревској Паланци да уз звончиће и врбове гране пева “Благословен који долази у име Господње, Осана на висинама!” Овом празнику су се, традиционално, највише обрадовала деца која су у великом броју (подељено је преко 400 звончића) била присутна на вечерњој служби коју су служили архијерејски намесник јасенички, протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, протонамесници Драган Милутиновић и Слободан Сенић, те парохијски ђакон при храму Свете Петке Владимир Степановић. Међу поменутом децом је било пуно ученика паланачких основних школа “Вук Караџић” и “Херој Радмила Шишковић”.

Вероучитељи Милош Јелић и Владимир Степановић, ђакон