Одштампајте ову страницу

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ЈАСЕНИЧКОГ НАМЕСНИШТВА

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ЈАСЕНИЧКОГ НАМЕСНИШТВАУ петак 10. марта, друге недеље Великог поста, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је служио Свету Литургију Пређеосвећених Дарова у храму Светог Јована Богослова у Влашком Долу надомак Смедеревске Паланке. Пре почетка Свете Литургије Светој Тајни исповести приступили су свештеници Јасеничког намесништва, коју је обавио игуман манастира Пиносаве отац Петар. Преосвећеном су овом приликом саслуживали игуман Петар Драгојловић, архијерејски намесник јасенички протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, протонамесник Далибор Новаковић, јереј Ненад Петровић, протођакон Иван Гашић и ђакон Александар Јаћимовић.

Литургијском сабрању је присуствовао велики број верника који су се и причестили. Преосвећени Владика Јован се обратио присутнима подсећајући их да је сада друга недеља поста. Да смо у време поста посебно благословени јер уколико држимо пост па се још и молимо у нама се излива благодат Божија. Пост је установљен још у Едемсом врту и први грех је управо непоштовање тог поста. Човек не може служити Богу и мамону, ако служи Богу он кроз Цркву чује Бога. Бога чује онај који чује Бога, који пости, који се моли, који има смирења, који не слуша своју сујету и гордост. За таквог човека пост је љубав, а не неки пропис, постом ојачавамо веру и вером укрепљавамо пост. Треба да се трудимо да пост одржавамо макар језиком да не оговарамо, да не клевећемо, јер на овај начин причешће примамо на осуду, а не на спасење. Ми ћемо се причестити и постати храм Божији, храм Духа Светог. Зато стално проверавајмо себе да ли смо бар мање учинили зла, а више доброг. На крају је Преосвећени позвао све на непрестано учење молитви, како треба да се молимо и како да постимо.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Традиционално, после Свете Литургије је прочитан тематски рад на тему „Долази час и већ је ту када ће се истински богомољци Клањати Оцу у духу и истини“ (Јн 4, 23) који је уприличио ђакон при храму Свету Петке у Смедеревској Паланци Александар Јаћимовић. По прочитаном реферату приступило се дискусији, у којој су учешће узели сви свештеници намесништва. Свештеници су изнели своја запажања са циљем да поменута тема буде што потпуније обрађена. Завршну реч је имао Преосвећени који је у очинској љубави произнео своју критику, похвале и замерке.

Литургијско сабрање је, после душевне хране, било продужено Трпезом љубави коју је уприличило свештенство арањске црквене општине.

Александар Јаћимовић, ђакон