Одштампајте ову страницу

ИЗЛОЖБОМ ОБЕЛЕЖЕНА СТОГОДИШЊИЦА ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА У ЕПАРХИЈСКОМ ЦЕНТРУ У КРАГУЈЕВЦУ

ИЗЛОЖБОМ ОБЕЛЕЖЕНА СТОГОДИШЊИЦА ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА У ЕПАРХИЈСКОМ ЦЕНТРУ У КРАГУЈЕВЦУУ оквиру петих Госпојинских свечаности братсво Саборне цркве изложбом “Хероине у Првом светском рату” обележава стогодишњицу почетка Великог рата. Изложба је отворена у Епархијском центру у петак 05. септембра 2014. године у 19 сати.

У пригодном програму отварања посетиоцима се најпре обратио свештеник Саборног храма јереј Зоран Врбашки, који је истакао да је овом изложбом жеља организатора била да сведочећи, о храбрости и жртви које су жене – мајке, супруге,сестре, ратнице, болничарке исказале у Великом рату, укажемо на значај личности Мајке Божије као особе која је, имајући богочежњивост као основну карактеристику свога карактера, показала изузетну храброст опредељујући се за врлински живот у послушности и смирењу и тиме добила благослов Божији да у својим мислима, речима, делима, молитвеном тиховању и утроби оваплоти Сина Божијег спаситеља света.

На крају је аутор ове изложбе историчарка Наташа Базић говорила о концепту и садржају изложбе. Па је тако објаснила да је конципирала своју поставку у четири целине: прве су жене ратнице, затим болничарке, трећу целину чине жене из савезничких земаља, док четврту целину чине обичне жене, које су се на кућном прагу бориле у овом рату.

Нарочито свечаној атмосфери ове вечери допринели су чланови мешовитог хора Саборног храма под управом свештеника Драгослава Милована изводећи духовне композиције.

Документарну изложбу, приређену у оквиру Госпојинских свечаности, у сали Епархијског центра посетиоци ће моћи да погледају до 12. септембра.

Јереј Зоран Врбашки