Одштампајте ову страницу

БОГОЈАВЉЕЊЕ И ПЛИВАЊЕ ЗА КРСТ ЧАСНИ У КРАГУЈЕВЦУ

Bogojavljenje KragujevacПразник Крштења Христовог (Богојављење) прослављен је у Старој крагујевачкој Цркви са вером да све и свагда може изнова да буде очишћено, обновљено и поново рођено.

Литургијско сабрање почело је у 8 сати, а затим су свештеници узнели молитве великог водоосвећења. Проповед је одржао о. Милан Благојевић и нагласио да сваки човек осећа жеђ за небом, савршенством и лепотом, јер је управо та жеђ оно једино што човека чини човеком. Сам Бог је у лику човека ушао у ту воду и сјединио себе не само са људима већ и свецелом материјом, претворивши је тиме у сасуд светлости, у светлоносну материју која сва стреми ка радости и животу. О. Милан је позвао велики број окупљених хришћана да у лику Христа који долази на Јордан да се крсти - препознају и са љубављу прихвате Бога који од вечности воли човека и који је ради човека читав свет претворио у јављење своје љубави, вечности и радости.

 

После великог водоосвећења братство Старе Цркве са Његовим Преосвештенством Епископом шумадијским Господином Јованом одлази на језеро у Шумарицама на којем је епископ узнео молитве свемогућем Богу и благословио све присутне. Владика Јован је честитао празник свима са жељом да нам се Господ свима јави по нашој љубави и вери у правду Божију. Истакао је да освећење воде буде на просвећење разума људског, да схватимо да зло добра донети неће и да нам ова вода буде на живот вечни. Владика је у име Божије позвао све на измирење, да размишљамо о себи и о ономе што остављамо иза себе. На крају је Његово Преосвештенство благословио народ са молитвом да преовлада љубав без сенке, нада без поклекнућа и вера без сумње.
Сви учесници пливања за Крст часни добили су благослов од свог Епископа.

У првој трци свесрпског јединства победио је Бранко Тобџић, ватерполиста из Београда а у другој, локалној трци, најбрже до Часног Крста пливао је Никола Благојевић из Крагујевца.

Велику заслугу за организацију ове духовно - спортске манифестације има дружина СВЕБОР (Српске вештине борења) на челу са самопрегорним и трудољубивим господином Србољубом Димићем.

На крају су епископ шумадијски и градоначелник града Крагујевца поделили медаље и пригодне поклоне свим учесницима. Манифестација је одржана под покровитељством Скупштине Града Крагујевца. У радости Богојављења у нашем граду учествовали су и гости из Београда: министар правде Републике Србије Зоран Стојковић и господин Војислав Михајловић.

протојереј Милић Марковић