Одштампајте ову страницу

РЕКОНСТРУКЦИЈА ХРАМА СВЕТЕ ПЕТКЕ У СЕЛУ ПЕТКА

РЕКОНСТРУКЦИЈА ХРАМА СВЕТЕ ПЕТКЕ У СЕЛУ ПЕТКАУ понедељак, 08. јула 2013. године, с благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског и администратора жичког, Господина Јована, започети су радови на реконструкцији храма Свете Петке у селу Петка, Колубарско-посавско намесништво. По одслуженој Литургији и молитви за почетак радова, почело се са откопавањима око темеља храма. Радове је отпочео господин Милорад Грчић, директор Рударског басена Колубара. Овом приликом парох први печански, протојереј Војислав Одавић, поклонио је господину Милораду Грчићу икону Мајке Божије, захваливши му се на разумевању које је имао и помоћи коју је одобрио за почетак обнове печанске светиње.

По речима архитекте господина Дарка Ђорђевића, сада је право време за реконструкцију храма, јер храм има јако дотрајао дрвени свод. По благослову Владике Јована храм ће добити проширење од шест метара у средишњем делу, над којим ће на пандантифима бити кубе са куполом. Биће реконструисан и звоник, који је у приличном лошем стању. Сама конструкција ће бити модерна, израђена од армирано-бетонских рамова што ће радове учинити веома захтевним али и омогућити добру основу за осмишљену архитектуру храма. После ових интервенција изглед храма у селу Петка биће значајно измењен. Храм ће добити значајно на висини и од једне сеоске, типске Цркве, у квази-барокном стилу, храм ће бити преображен у грађевину у српско-византијском стилу.

Пројект реконструкције урадио је стручни тим фирме ДА СТУДИО из Лазаревца, власника Дарка Ђорђевића. Сарадници на пројекту су били архитекте, Дарко Свилар и Марија Савовић, као и консултативни инжењер за конструкције, Тијана Маринковић. Извођач радова овог захтевног пројекта је грађевинска фирма ВИСАК ВР из Љубовије. Почетак радова на обнови храма Свете Петке пропратио је велики број медија из колубарског округа.