Одштампајте ову страницу

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ПРВОЈ КРАГУЈЕВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

СВЕТОСАВСКА ПРОСЛАВА У ПРВОЈ КРАГУЈЕВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИДело, значај и лик Светога Саве, који у српском народу непрестано живи ево већ више од осам векова, ми, његови светосавци, проносимо и прослављамо научитеља и просветитеља свога, одмах по Богојављењу. Бог се јави свима а Растко Немањић – Свети Сава, то „најлепше српско дете“, јави се нама Србима. Ни слутио нико није тада да ће се име његово проносити уснама, делима и у људима док је света и века.

Сваке године на његов дан ми се враћамо њему, окупљени око њега ходећи стазом „пута који води у Живот“. Као да од њега тражимо наук, стопе његове и штап његов, опомињући се да нас воде путем правим и јединим по нас Србе, потомке и непрестане боготражитеље његове. Сваке године то се види на лицима свих нас, када окупљени око лика његовог, приносећи плодове његове земље њему у част, молимо му се да нас походи и у своме ходу препозна народ свој који му се моли, да нас поучи, охрабри и просвети Еванђељем Христовим.

У молитвеном сабрању, под крововима Прве крагујевачке гимназије, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован је пререзао славски колач, уз учешће директорке ове знамените школе Г-ђе Славице Марковић, домаћина славе Г. Братислава Ураковића са породицом, градоначелника града Крагујевца Г. Верољуба Стевановића, начелника Школске управе у овом граду Г. Радојка Дамјановића, многобројних челника овог града, као и бивших професора ове установе и личности из културног и јавног живота Крагујевца. По завршеном обреду резања славског колача гостима се обратила директорка школе и поздравила речима добродошлице уз краћи осврт шта за нас данас значи Свети Сава и православна вера. Након тога, Светосавску беседу је изнео помоћник директора Г. Марио Бадјук, професор српског језика.

Богат културно-уметнички програм, који се састојао из драмског и музичког дела, спремили су ђаци ове школе уз помоћ својих професора. До изражаја је дошло сво њихово умеће и таленат, као и плод верског образовања које се у њихове учионице вратило заједно са ликом Светога Саве. Најбољи међу њима су, као што и доликује на овај дан, добили награде за показано знање и разна освојена такмичења током године. На крају је домаћин славе Г. Ураковић, чија су деца ђаци ове школе, пожелео гостима добродошлицу и позвао их на заједничку трпезу љубави.

Заједница и љубав би свакако биле речи којима би нас и данас Свети Сава поучио. Да знање може да надима ако се своди на појединца и личну корист, најбоља је потврда његових дела која је он осликавао речима походећи народ свој. Много љубави и заједнице нам је потребно у свему што радимо јер ћемо само тада бити сигурни да смо народ Божји и да је Бог са нама, онако како је то у наше народно биће уткао наш први архиепископ и просветитељ српски – Свети Сава.

Драган Степковић, вероучитељ