Одштампајте ову страницу

10. СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ЈАГОДИНИ

10. СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ЈАГОДИНИСветосавском духовном академијом у Културном центру у Јагодини 26. Јануара 2012. године обележена је школска слава Свети Сава у присуству Његовог Преосвештенства Владике шумадијског Г. Јована, свештенства Епархије шумадијске и верног народа овог краја.

Пре почетка 10-те по реду духовне академије, Преосвећени Владика са свештенством служио је празнично бденије у Цркви Светих апостола Петра и Павла и том приликом је својом граматом одликовао вероучитеља Предрага Димитријевића из Јагодине за ревносно вршење богоугодне, часне и одговорне дужности катихете.

Велика свечана прослава савиндана започета у Цркви, са духовним расположењем пренета је и Културни центар. Као и предходних година поздравно слово окупљеном народу упутио је Епископ Јован речима апостола Павла „Сећајте се својих старешина и подржавајте их у животу јер они бдију над душама вашим”. Управо, све док имамо сећање и веру у Бога, и пред собом лик и дело Светог Саве, бићемо народ Божији тј. биће благослов Божији на нама. Највећи дар Божији српском народу је управо Свети Сава, светитељ коме се данас на само Европа, него и цели свет диви. Да нисмо имали такав дар од Бога, таквог Архипастира, данас не би били оно што јесмо, не би смо се звали именом које носимо. Хармонија коју је Он остављао заједно са својим оцем првим српским владаром, Светим Симеоном јесте рађање прве српске Цркве и државе. Најпре отац физички рађа сина, а син духовно рађа оца, односно Св. Симеон ствара државу као тело, док Св. Сава даје душу тој држави.

На крају своје беседе Преосвећени Владика је изразио велику радост и задовољство што се оваквом духовном академијом посвећеној Св. Сави уједно обележава и десетогодишњица веронауке у школама широм Србије.

Након беседе Његово Преосвештенство је наградио најбољи овогодишњи светосавски темат “Из Његових руку ницала су огњишта манастирска, а у књиге је уписивао наше памћење” Јоване Вељковић ученице четвртог разреда Гимназије у Јагодини. Пошто је лик нашег Светитеља свећа, која увек гори и никада се не гаси, која нас окупља и води ка вечној светлости, управо је и ова свечаност окупила и сабрала целу Јагодину.

Од оних најмлађих, деце из вртића, основних и средњих школа, свештенства, професора, наставника локалне власти и многих других.

Након завршетка академије Владика је по традицији гостовао на локалној телевизији Јагодина. Том приликом поздравио је све вернике Епархије шумадијске и честитао им празник речима: “Радост моја је радост мога народа, а туга моја је туга мога народа. Молим се да идемо путем Јеванђеља и путем Светог Саве јер је то пут Христов који је он утабао и нас је управо на њега упутио”.

Данашњи дан Светог Саве је литургијски прослављен у свим јагодинским црквама, а касније је та прослава настављена и у свим школама, како и доликује да се слави наш Светитељ и Просветитељ.