Одштампајте ову страницу

БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА КРСТ ЧАСНИ НА ШУМАРИЧКОМ ЈЕЗЕРУ У КРАГУЈЕВЦУ

БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА КРСТ ЧАСНИ НА ШУМАРИЧКОМ ЈЕЗЕРУ У КРАГУЈЕВЦУУ организацији друштва Свебор које негује старе српске спортске и борилачке вештине и братства Старе Цркве, на Шумаричком језеру је поводом празника Богојављења одржана пливачка трка за Крст часни. Након одслуженог молебана, Епископ шумадијски Г. Јован, коме је саслуживало братство Старе Цркве, доделио је свој Архијерејски благослов пливачима који су се припремили да у леденој води запливају ка циљу.

Славећи Богојављење, хришћани Крагујевца се сећају да се Бог показао људима као Света Тројица, те да се Исус јавио свету као Христос. Тог дана је Господ Исус Христос крштен у реци Јордану, руком Светог Јована Пророка, Претече и Крститеља Господњег. Том приликом су се небеса отворила и људима се открио, објавио Бог као Света Тројица. Јован је положио руку на Владара и Бога својега, а Христос је смирено погнуо Своју главу пред њим. Ова смиреност Христова отворила је небо и зачуо се глас Бога Оца: "Ово је Син Мој љубљени, који је по Мојој вољи”, а Дух Свети се јавио у виду голуба, потврђујући речи Оца. Сам Бог је у лику човека ушао у воду и сјединио себе не само са људима већ и са свецелом материјом, претворивши је тиме у сасуд светлости која сва стреми ка радости и животу. Након Богојављења на Јордану и нама је омогућено да се крштавамо “у име Оца и Сина и Светога Духа”. Уласком Христовим у воде Јордана долази до једног коренитог преокрета. Не чисти се Онај који бива крштаван, јер је Он неупрљан; вода је та која доживљава преображај, када се претвара у Духа Светога, који силази на нас, наовокрштене чланове Цркве Божије.

Температура је у Крагујевцу око поднева, када се одржавала трка на Шумаричком језеру била 5ºC, док је температура воде била 2ºC. Трка је по сунчаном времену трајала око двадесетак секунди, колико је било потребно победнику да преплива 33 m који симболично представљају године Христовог живота.

Победник и освајач Прелазног Крста за 2012. годину је тридесетједногодишњак Никола Благојевић, а такмичила су се 33 такмичара старости од 20 до 60 година. Благојевићу је ово трећа победа, јер је први стизао до Часног Крста и 2005. и 2007. године.

Након трке свим учесницима ове манифестације су уручене захвалнице, а у организацији друштва Свебор и Скупштине града, организован је свечани ручак у хали Језеро којим је настављено саборовање поводом Богојављења и овог престижног такмичења.

протођакон Мирослав Василијевић