Одштампајте ову страницу

ХРАМОВНА СЛАВА У РАЧИ КРАГУЈЕВАЧКОЈ

ImageДалеке 1885.године, када је храм први пут пропојао, благочестиви верници Раче су први пут прославили апостоле Петра и Павла као заштитнике свога храма. Од тада па до данашњег дана у дому Божијем апостоли Петар и Павле се непрестано славе и величају. Ове године прослава храмовне славе је отпочела Евхаристијским сабрањем,Тајном над тајнама. Парох, који је пуне 22 године опслуживао ову парохију и био старешина храма протојереј-ставрофор Драгослав Сенић је началствовао на Светој Литургији,а саслуживали су му протојереји Видоје Рајић парох лаповски и Велибор Јовановић,парох сарановачки,протонамесник Радивоје Стојадиновић,парох сипићки уз саслужење ђакона Дејана Шишковића.

Надахнуту беседу је одржао протојереј Видоје Рајић говорећи о великом значају поменутих апостола. Он је нагласио да су свети апостоли и данас живи, те да и даље помажу свим оним хришћанима који њихово име призивају. Они су живели Јеванђељем и у њима су постепено замирале људске слабости и склоност греху, а рађале се нове мисли, у духу Христове науке. Умирали су греху, а рађали се за врлину, умирали за овај свет, а рађали се за Царство Небеско-нагласио је прота Видоје. После беседе уследило је причешћивање верног народа, међу којима је било и доста деце, а затим је извршен опход око храма. Након литије уследио је чин резања славског колача, а колачар за ову годину је био Драгослав Вићентијевић-Уча са својом породицом. Света Литургија је настављена Трпезом љубави коју је припремила Црквена општина рачанска заједно са данашњим колачарем Драгославом чији је он члан,а на челу са протом Љубишом.

Изградња новог храма у Рачи отпочела је 12.јула 1851.године према пројекту државног инжењера Јана Неволе,а завршена и освештана од стране српског Митрополита Петра, 12 јула 1885.г. Рачански храм је један од ређих романтичарског архитектонског стила у Шумадији. Подигнута је у време службовања пароха Мирослава Марисављевића и Драгутина Милошевића. Црква је триконхална грађевина са високим барконим звоником на западу. Конхе и олтарска апсида су споља и изнутра полукружне. Улазни део на западу има два квадратна масивна стуба који подухватају и носе галерију са звоником. Дугачка је 30 а висока 12 метара. Крст звоника се налази на висини од 33 метара. Архитектонски ,у свему је налик београдкој Саборној цркви. Велика обнова рачанске цркве обављена је 2004.године поводом двестагодишњице Првог српског устанка, као и 2005.године поводом стопедестгодишњице храма у време службовања садашњих пароха протојереја Љубише Ђураша,Архијерејског намесника рачанског,протонамесника Ненада Савића и јереја Миломира Васиљевића.

Дејан Шишковић,ђакон