Одштампајте ову страницу

ЦРКВА У ГРОШНИЦИ ПРОСЛАВИЛА СВОЈУ КРСНУ СЛАВУ – ПЕТРОВДАН

ImageНа Петровдан 2011. године, Црква Божија у Грошници је прославила своју храмовну славу приношењем Свете литургије којој је началствовао Архијерејски намесник лепенички протојереј - ставрофор Саво Арсенијевић уз саслужење протојереја – ставрофора Драгослава Степковића, Спасоја Јанковића и Лазара Јагличића.

Беседећи верном народу протођакон Мирослав Василијевић се осврнуо на гласове који траже, да веру коју од апостола примисмо неоскврњену сачувамо и да је такву предамо будућим покољењима. Зато је подцртао Светописамско сведочанство о вери, које нам сами апостолски прваци Петар и Павле оставише: сведочанство апостола Петра из његове Прве посланице да веру можемо имати једино у Цркви покорношћу, добром савешћу, једнодушношћу у вери са Црквом својом и сведочанство апостола Павла у Првој посланици Коринћанима објављено Химном љубави као врхунским изразом суштине, смисла и карактера наше вере. Зато је позвао све верне да следујући Светим апостолима Петру и Павлу, апостолску веру не доживљавају као скуп правила која ће нам сама по себи донети спасење, већ као сами живот, сами дар од Бога, који жели да имамо живота и да га имамо у изобиљу.

Литургију је својим појањем улепшао хор састављен од ученика богословија из Грошнице и околине и оних који похађају наставу Веронауке у грошничкој основној школи и који су у потпуности укључени у живот наше Цркве, а које је предводио вероучитељ у Првој крагујевачкој Гимназији г. Драган Степковић. Пастирском бригом оца Душана Илића и Срђана Тешића пароха грошничких, храм је на дан своје Крсне славе био готово претесан да прими све оне који су дошли и још са храмовних врата присуствовали Светој литургији, на којој су причешћу приступили сви верни.

Након одслужене литургије, верни народ је са свештенсвом начинио литију око храма, а потом је пресечен славски колач, чији је домаћин ове године био г. Зоран Карајовић, а за наредну годину су ову надасве узвишену и часну обавезу на себе преузели браћа Драган и Рајко Ђоковић. Приликом ломљења Славскога колача, вернима се обратио Архијерејски намесник лепенички о. Саво Арсенијевић честитавши славу домаћину, дому његовом, али и свим грошничанима, зажелевши им свако добро од Господа и да и идуће године Петровдан поново буде у оволиком броју и на овако свечан начин прослављен у Цркви у Грошници.

Трпеза љубави је приређена у парохијском дому, где је народно весеље настављено до вечерњих часова.

протођакон Мирослав Василијевић