ПРОСЛАВА КРСТОВДАНА У МАНАСТИРУ ПРЕРАДОВАЦ

Manastir PreradovacУ недељу пред празник Тројичног јављања Бога, 18. јануара 2009. године Литургијско сабрање у манастиру Светог преподобног Симона монаха у манастиру Прерадовцу, предводио је Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслужење протојереја-ставрофора Душана Рајића, пароха другог рековачког протонамесника Сретка Петковића и ђакона при Саборном Храму у Крагујевцу Ивана Гашића.

Свету Архијерејску Литургију улепшала је Богом надахнута беседа Владике Јована, посвећена Крстовдану и Светом Богојављењу. Обраћајући се верном народу речима: ,,Христос се крсти“, владика Јован је у својој беседи нагласио: ,,Данас ми Православни хришћани, празнујемо и потврђујемо једну велику истину Јеванђеља; а то је истина, да се Господ Исус Христос крстио у реци Јордану, да је примио истинито тело и постао истинити Бог и истинити човек. То је један од најглавних догмата наше цркве, да Христос није имао привидно тело на себи и да Он није привидно дошао на овај свет, него да је заиста постао Бог и човек, да би по благодати Божијој човека учинио Богом.“

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у манастиру Прерадовац - Крстовдан

После замвоне молитве, Владика Јован је извршио чин великог освећења Крстовданске водице, покропивши водицом сваког учесника ове празничне литургије.

По завршетку литургије Владика Јован састао се са извођачима радова, ради договора око градње новог манастирског конака.

Молитвено славље настављено је у манастирској трпезарији, уз богат славски ручак, који је припремила настојатељица ове Свете обитељи високопреподобна игуманија Текла са својим младим сестринством.

Славски ручак завршен је уз медоносне и души корисне поуке Владике Јована.

Манастир Прерадовац подигнут је у 13. веку. Обновљен је 1871. године, од стране епископа жичког Јанићија и братства манастира Каленић. Најновија његова обнова, започета је 1996. године, за време Епископа Саве, Обнова је довршена 2004. године, када је црква фрескописана и освећена, од стране Епископа шумадијског Јована.

протонамесник Сретко Петковић