Одштампајте ову страницу

ВИШЕ СТОТИНА МЛАДЕНОВЧАНА ПРИСУСТВОВАЛО 30. ДУХОВНОЈ ТРИБИНИ

ВИШЕ СТОТИНА МЛАДЕНОВЧАНА ПРИСУСТВОВАЛО 30. ДУХОВНОЈ ТРИБИНИ

У четвртак, 18. маја 2023. године, у парохијском дому храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског господина Јована, организована је 30. Духовна трибина на којој је говорио један од најистакнутијих савремених српских духовника и проповедника протојереј-ставрофор проф. др Милош Весин, парох јужночикашки и ленсиншки Епархије новограчаничке-средњозападноамеричке и професор на Богословском факултету Српске Православне Цркве у Либертивилу.

Тема Духовне трибине била је: „Савремени изазови пред српском православном породицом“. Предавање је започето молитвено како то и доликује оваквом једном сабрању. Прота Милош је отпевао васкршњи тропар, а затим су се сви присутни помолили за покој душа уснулих слугу Божијих настрадалих у трагичним догађајима у Београду, Дубони и Малом Орашју

Потом је предавача и све присутне, у име младеновачких свештеника, поздравио јереј Марко Јефтић, упознавши аудиторијум са биографијом проте Милоша и његовим заслугама на Њиви Господњој. Наглашено је да је богато академско образовање у спрези са изузетним искуством у служби Богу и народу, у животу и делању оца Милоша дало многоструког плода и да се његова активност није свела само на парохију и факултет, већ да је својом преданошћу постао један од најпрепознатљивијих личности наше Цркве.

Мудрим и одабраним речима о теми прота Милош је протумачио сваки сегмент појединачно (савременост, изазови и српска православна породица), те поучен својим дугогодишњим искуством и живим примерима које је сусретао објаснио изазовни проблем данашњице. Као најважнију поруку отац Милош је истакао важност очувања породице и породичних односа. Родитељи су упућени да воде рачуна о томе какве садржаје деца упијају и ко су им узори, као и то да више говоре Богу о деци, него деци о Богу. Прота Милош је закључио да је Господ из своје љубави послао Сина свога узевши људску природу у којој је страдао и Васкрсао и да се кроз радост Васкрсења огледа права љубав. Благодарећи Господу, а на радост свих који су имали прилику да буду поучени о љубави, остаје нада да ће све ове речи изговорене одзвањати још дуго у срцима слушалаца.

Након изузетног излагања присутни су постављали питања, а сабрање је потрајало више од два сата. Тема је била веома инспиративна за присутне и питања су разјаснила поједине сегменте излагања. Опште мишљење је да је, након преко 60 учесника духовних трибина младеновачке Цркве, ова била једна од најуспешнијих.

јереј Марко Јефтић